My Sweet Memory

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, 7 November 2010

Shopping Barang Baby

Akhirnya hari yang ditunggu telah pun tiba... hari untuk memperabih wet gaji lor... seteret to de poin la ye... baby item yg dibeli ialah :

  1. baju l/s - 2 psg ( 1 warna krim - pupp wink, 1 lg ade pic bee - anakku )
  2. baju s/s - 1 psg ( pun warne krim kuning - tollyjoy
  3. Mitten & booties - 5 set ( anakku & sunbaby )
  4. hat - 1 je ( anakku )
  5. towel - 2 elai ( pureen )
  6. small towel - 5 elai ( anakku )
  7. set manicure - 1 je ( tollyjoy)
  8. nursing pad (mama baby pye) - 6pcs (tollyjoy)

Rasenya tu je kot.... saya beli kat The Store Batu Pahat... dah biasa beli kat situ...dah tau tempat..ade ahti jugak nak g BP MAll tu, tapi takut x larat je kang. BAru beli kat situ je si Irfan dah merengek nak belikan mainan...pening betul.... mengganggu kosentrasi betul. kalo x mesti lebih banyak mama dia ni rembat... x boleh tahan betul tgk baby item ni kan....huh

May be ada 2nd part kot utk beli baby item... tunggu dan lihat...tapi saya rase semua cam dah complete. oooo ade lagi belum beli lah.

Baby item belum stanby ialah :

  • disposable diapers - utk bawak g sepital
  • cotton bud
  • toiletries

Bila ntah nak beli ni...adoila

Monday, 25 October 2010

Chek up k.k lagi

Hari ni ikut buku merah k.k, saya dah masuk 32 weeks, Alhamdulillah… tadi chek Hb naik mendadak 13.1… apetaknya lepas jumpe PZM (Pegawai Zat Makanan) minggu lepas, saya berazam nak makan ubat hematinik yang yg k.k bagi, yang sememangnya saya x suke makan selama ni. PZM suh makan ubat yg coklat tuh bersama vitamin c, 2 kali sehari (pagi n malam)… tekak memang rase loya semacam je, kepala pun akan bengong la sekejap… tapi nak wat camne tahan jela… asyik kene marah ngan asben je..nape x makan ubat??... malas nak bertekak dgn asben n x nak dia risau… saya la kene berkorban tekak…hehehee.

Appoinment seterusnya :

9/11/10 – jumpe staff nurse

22/11/10 – jumpe PZM lagi ( tapi macam x nak pegi boleh x ?)

29/11/10_jumpe doctor lagi (masa ni dah 37 minggu) lepas ni dah kene every week g k.k tu

Kalo ikut pengalaman bersalinkan Irfan dulu 36minggu lebih saya dah bersalin…tapi pengalaman bersalinkan kakak lewat seminggu…huhuhu… kali ni x tau macam mane..mintak2la semuanya selamat… Doa + tawakal ajela sekarang…

Sunday, 24 October 2010

Buat Bantal Baby Part II

Alhamdulillah… hari ni saya telah berjaya menyiapkan sarung bantal n sarung tilam untuk baby saya… tapi saya masih berkira-kira sama ada nak beli tilam lagi atau tidak… susahnya nak buat keputusan… bile survey kat alam maya ni…memang banyak yg menarik hati, tapi takut gak bile beli kang x seperti yg diuar-uarkan…entahla… selalu org kata nak beli sesuatu kene ikut kemampuan, ikut bajet kite…ukur baju di badan sendiri… yelah… banyak lagi barang baby lum beli, kain batik saya pun lum cukup beli… tak lama lepas ade baby nanti, sekolah nak bukak lak… kene standby money gak.. tahun depan kakak n abang baby, 2-2 sekolah tadika dah… fening kepala saya… piker-pikir…lalalala…

Monday, 18 October 2010

Bedung Bayi

Setelah dekat 1 bulan menjelajah blog, forum dan sbgnya... akhirnya saya telah terpedaya dengan ke-cute-tan bedung ini...


dan ini





dalam masa 2 hari je saya terus tersms penjual menanyakan ttg bedung ini, si penjual pulak baleh reply sms dengan mengatakan tinggal stok last...cepat2 saya minta simpankan untuk baby saya...kih-kih... saya telah bank in kan hari Sabtu pagi, tp baru dpt dipos hari Ahad petang, sbb penjual tu kata dia nak balik kg hari Sabtu tu... hari ni Isnin... saya dah cek kat poslaju tracking, pun record masih not found.... gundah gulana dibuatnya saya...

Sabar-sabar esok lusa sampailah tuh...

Sunday, 17 October 2010

Buat Bantal Baby Pulak

Hari ni, hari Ahad...selain basuh baju sejak yg pakai hari Khamis punya... saya prewash CD yg baru sampai hari Jumaat tuh... lupe nak snap masa kat jemuran... sangat cute... CD ni kene prewash sebanyak at leat 3 X kali sebelum dipakai pada baby kite tau... untuk daya penyerapan yg tinggi...hehehe... so saya ingat saya nak prewash every weekend sampai bersalin... tgk daya kerajinan jugakk hehehe lagi...
So, Lepas g pasar lambak kat Semerah...beli sayur-sayuran sikit...balik...masak...hari ni masak tomyam simple je... sbb asben dah singgah warung kejap makan nasi beriani lauk ayam masak kurma sedap plak tu...sampai licin 1 pinggan kongsi 4 org...jimat gile...bukan ape..kat pasar tadi ank2 saya dah borong naget siap goreng...beli jagung rebus lagi...saya lak dah makan popia daging 3-4-5 keping ade kot masa kat umah tadi...perot masih kenyang lagi...tu yg eksyen x nak makan... bile rase nasi beriani tu sedaplak...anak2 pun suke...ayam dia walaupun isi tapi lembut gitu...huh...susah nak ckp macam ne...

Saya dah melalut pulak dah....

Macam ni...lepas masak tomyam tu badan rase letih,,,terus tidor sampai kul 2...yg hairannya 2 org anak saya langsung tidak boleh tido...x reti penat langsung...ketawa main ketawa gaduh...gitu jela.... tapi dah asyik kene suh tido oleh ayahandanya..akhirnya...terlelap juga.... itu pun nak itula..inilah...sabar aje

Oleh itu...lepas solat zuhur saya pun mulakanla proses membuat bantal baby itu... isi bantal adalah dari bantal kakak dan abang baby yg sarung dia dah berpeta2 tu... dah dari minggu lepas dah keluarkan isi bantal tu...dah jemur... bolehla setakat nak buat bantal peluk tapi bukan yg bulat...yg panjang leper kire ukuran 6" X 17" dapat buat 2 biji .... bantal kepala dapat 3 biji...

Bantal dah ok...tapi saya ingat nak beli lagi yg baru...yela untuk kepala kan... kalo bole nak cari yg kekabu punyelah.... tapi mahalla kan...kekabu susah nak cari sekarang...

Saya pun tengah berkire-kire sama ada nak beli tilam bayi atau x ni... tilam kakak ngan abg baby ade lagi...tapi satu kakak punya macam dah keras je... yg abg punye lak...nipis sgt... kalo ikutkan ayah baby... x payah beli.... huhuhu...camane ni...

Saya sangat suke tgk tilam ini...suke sangat.... cube tgk UOL suke mcm saya suke x...



...................

..............................

......................................

..............................................

......................................................

................................................................
........................................
...........................
......................
.............
.......
....
...
.






cantik kan...
saya igt nak modify je tilam yg abg baby punye supaya jadi seperti ini....
mampukah..
sempatkah..
pandaikah...
jadikah...
kah-kah-kah

Friday, 15 October 2010

CD OH CD


Akhirnya setelah lame study, cari maklumat, kumpul ilmu, baca blog ibu2 dan buat comparison price maka dengan ini saya mengistiharkan bahawa saya telah membeli 6 keping CD yg kesemuanya snap button. Saya beli 4 pcs jenama sunny baby minky, 1 coolababy & 1 babyland printed tiger. Saya beli kat sini http://adamlittleshop.blogspot.com/.


Sebab saya nak bercd adalah:-


  1. nak jaga alam ini... bayangkanlah kalo pakai disposable diapers tu beratus2 tahun nak lupus... x dpt bayangkanlah rupe bumi malaysia 20-30 tahun lagi...ish-ish

  2. mestilah kerana nak jaga poket saya dan asben saya, dulu dah rabak masa anak 1st n 2nd, sbb dok beli drypers je tiap bulan sampai 2 pek yg besar tu..anak saya jenis besar...umur baru setahun dah pakai saiz m dah...x lame lepas 2 tukar size L sampai umur 3 tahun... beribu-beribu RM jugala saya kire...tapi dengan memakai CD mula-mula je rabak... bukan tiap-tiap bulan...

  3. sbb lain untuk kurangkan rash kat punggongla n untuk kesejahteraan baby saya la kire

InsyaAllah lepas bersalin akan tambah koleksila...x cukup rasenya 6 pcs tukan, kalo dah siang je kene pakai 6pcs... saya rase kene sekurang-kurangnya 12pcs kot...lagipun CD ni cepat kering...saya telah pun prewash sekali, kain dia lembut selembut sutera gitu. ( Tapikan yg saya pelik setiap kali saya survey barang-barang baby ni... baby yg tgh dok dalam perot ni suka sangat menyakat mama dia dengan menendang, buat u turn dan mcm2 aksi yg mama dia x dpt bayangkan...hehehe) baby sukela tuh...

sekian utk entry kali ni...bye...mata dah pedih ngadap monitor nih....





Monday, 4 October 2010

HandphoneKu kene curik

Pada hari Sabtu 2/10/10 yg lepas, adik pempuan bongsu saya bersanding...x sangka lak dia dah bersuami..yela dia tu brutal semacam je...sememangnya ajal, maut, jodoh, pertemuan Allah jua yg menentukan...
Biasalakan time majlis mcm tu semua bende huru hara...sampai dah jam 12 tghari saya masih belum tukar baju ( belum mandi ) saya kene siapkan hidangan makan damai, sbb pengantin akan sampai kul 12.30pm...sampaikan mak mertua saya dah datang masa tu...baru saya siap2 sampai lupe akan handphone letak kat mane...boleh gitu, cuai sungguh saya.
Selepas bersiap saya terus melulu keluar melayan mak mertua dan beberapa org saudara lain sampaila pengantin lelaki datang, saya dok khusyuk tengok org bersilat, kompang dan sebagainya, barulah saya masuk ke dalam rumah, masa tula baru saya teringat bahawa saya hanya meletakkan handphone saya tu di atas almari sahaja dan memang dah x de dah, saya try gak cek kot2 jatuh ke apa...tapi hampa belaka... bila saya terserempak ngan kakak saya, dia berbisik pada saya handphone dia pun hilang... so memang sahla hilang...ape yg herannya handphone kami tu buruk, murah ntah bole jual ntah x...tapi wet kredit ade banyak gak...kakak lak pakai line lak tu...perghhh...kalo budak tu bergayut x ingat dunia, bengkokla kakak saya...
So hari Ahad petang OTW balik umah tu asben saya telah membelikan saya handphone 2nd hand tp ade warranty sebulan. Saya punyela suka x terkata, no tipon dapat balik tapi kene bayar rm10. Tapi no tipon kawan2 lame saya memang x leh dapat balik...huhuhuhu...harapkan diaorgla mengontact saya lepas nih.
Saya memang geram dengan sipencuri tapi x nak buat camne diri sendiri yg cuai...lagi pun dah dpt yg baru ni...hilang segala amarah...

Lainkali jangan cuai lagi... sofar hanya saya dan kakak saya saja yg kehilangan...ape maknanya tu...tepuk dada tanya selera...hehehe

Thursday, 30 September 2010

Projek Rumah PBR RISDA

Sejak 2 menjak ni… saya sibuk sikit dengan projek membina rumah PBR ( rumah bantuan rakyat) tajaan RISDA… dah lame x de kerja membuatkan saya ‘agak’ lembab sikit nak uruskan projek ni, ditambah dengan tenaga penyelia di tapak projek adalah pekerja baru fresh graduation dalam bidang yg x de kene mengena dalam bidang kontraktor /pembinaan. Bos pulak tgh kering…payment bagi kerja-kerja pengubahsuain projek rakan muda masih x masuk2 lagi…sedangkan kos dah byk keluar…. Tapi ni bukan projek dari kem. Belia n sukan, Tapi syarikat kami adalah subcon kepada kontraktor yg telah dilantik oleh kem. Belia n Sukan (boleh paham x cerita saya setakat ni)

Biasala kalau buat kerja saat-saat kering n genting ni, memang x de mood jer. Boss badmood…staff jadi mangsa… kesian kat saya kan…huhuhuhu… xpe…adatla kalo diri hanya menjadi seorng staff/ pekerja/ kerani cabuk cam saya… ape yang paling penting! gaji saya kene bayar tiap-tiap bulan sbb saya dah buat kerje yg sepatutnya dan sepadan dengan kadar gaji saya yg x seberapa itu… Alhamdulillah… walaupun ciput je, tapi saya masih mampu hantar anak saya ke sekolah…. (tadika aje baru). Hehe…

Okla...Berbalik pada tajuk di atas... akhirnya setelah mengharungi pelbagai rintangan dan masalah siap jugak rumah tu... kat bawah ni saya tunjuk gambarnya ye... saya dah kire P & L projek tu.... sgt mengecewakan... profit sgt sikit... kalo dah wet transport je lebih 1k bayangkanlah.... nak nangis...huhuhu


Pandangan dari depan... pintu tu lum siap repair lagi tu...

yg ni pandangan indah sudut dapor...

Dah cukupla layan gambar... dahlah pc lembab nak upload pic... malasla nak tunggu lama2... jgn marah....

Monday, 27 September 2010

Scan Baby Lagi

Hari ni hari Isnin bersamaan 27 September 2010, hari ni saya ade temujanji ngan doktor kat k.k (klinik kesihatan). Pengalaman pegnen anak 1st n 2nd kat k.k x de wat scan...tapi skrang ni dah ade dah...seronokla cume kite rase segan nak tanye doktor lebih2, terutama bab gender, tapi kalo bab kesihatan baby ke, uri kat mane ke dan lain2 g yg berkaitan perkembangan baby memang saya tanye je. Lainla kalo kat private kan, kite bayo, scan pun lame, puas tengok baby sekejap ngiring, sekejap tiarap dan macam2 gaya lagi, nak tanya ape boleh kan. Skarang ni dah ade scan 3d ngan 4d la plak, x pela once saya dah tau baby saya ok, syukur Alhamdulillah, cume HB saya lak 10.5 kene naikkan jadi 11. Tula masalah saya pegnen kali ni x leh makan ubat hematinik tu, susu pun malas nak buat, tapi saya suka makan sayuran berdaun hijau dan kurma dan buah-buahan jugak, kire okla tu kot.
Scan kat k.k ni x de printkan gambar...tapi doktor ade tulis maklumat seperti berikut... jom tengok...kih-kih-kih...
Tarikh scan : 27/9/10
Jangkamasa kandungan : 27w +
Presentasi : ceph. single ( kepala baby dah kat bawah )
Uri :Ant u/s ( x paham ape dr tulis ni...cume dia kate uri dah kat atas...ok )
B.P.D : 73.9mm = 28wk 4day (ukur lilit kepala)
F.L : 57.7mm = 30wk 1day (panjang tulang belakang)
E.F.B.W = 1407gram ( berat baby )
Denyutan jantung Janin :FHR + ( aktif n normal )
Saya rase baby saya ni akan dilahirkan sama berat seperti kakaknya yg seberat 3.7kg atau abangnya yg seberat 3.8kg... walaupun org2 sekeliling sering mengatakan perut saya x nampak sangat... Semoga Allah permudahkan...Amin...
Pada saya yg lebih penting adalah baby sihat, cukup sifat...dan segalanya saya serahkan kepada Allah, saya hanya mampu berusaha yg terbaik, tawakal dan berdoa selalu... betul x kawan2..

Tuesday, 21 September 2010

Barang Baby Yg Kene Beli

Ekceli...barang2 baby seperti baju serta peralatan lain masih ade lagi yg boleh digunakan...saya dah mulakan proses pemilihan pada waktu malam di saat putra-putri saya sedang beradu...kalo tidak maka mereka akan turut sama 'membantu' saya, tapi x siap2la saya pilih karang...dah pilih dah...so plan ari Sabtu nak rendam n Ahad ni nak basuh, harap semua berjalan lancar... Tapi kene gak beli baju baru kot, baby baru kan... Nana n Irfan dah asyik tanye bile nak beli baju baby, kasut baby, mainan baby...dan mcm-mcm lg yg berkaitan dengan baby... nampak dah x sabar dorang tu nak punye adek sendiri...

Antara barang baby yg kene beli ialah :
  1. Tool box (yg tranparent n bertutup tu bg menggantikan bakul plastik..ala yg buat letak baju baby tu)
  2. Baju long sleeve - 3 psg je dulu
  3. Mitten & booties - 3 psg gak
  4. Hat
  5. Small towel
  6. Bath towel
  7. Bedung bercorak ( kiut2 skrng, anak dulu pakai putih je)
  8. Disposable diapers
  9. Modern cloth diapers
  10. Tilam/toto

Setakat ni tujela barang kene standby b4 baby deliver, so saya plan bulan ni nak dapatkan Toyogo box, mudah untuk menyimpan nanti. Bulan 10 / 11 baru g beli barang lain seperti di atas...ikut kemampuan badan gakla.

Monday, 20 September 2010

Minggu ke 28

Lame betul saya x mengupdate blog yg dulunya teringin nak ade..bile dah ade buat x tau aje...gitula manusia...bile x ade nak ade...bile dah ade...buat x tau aje...

Minggu ni saya dah masuk 28 minggu pegnen...perut dah rase penuh sgt...Alhamdulillah baby sangat aktif...setiap ketika saya dapat rasa pergerakkannya...menendang, main kickboxing, sedu, berpusing2 dan sebgainya hingga adekalanya saya berasa geli geleman... memang indah saat itu...boleh jugak dikatakan saat paling indah dalam kehidupan seorang wanita....Syukur kepada Allah kerana memberi nikmat ini...Alhamdulillah...

Syawal masih bersisa...nak tau malam 1st raye tu saya masih lagi menjahit baju raya...memang pecah rekod...dulu pernah ketawakan kakak ipar sbb masih menjahit pada mlm raya...tahun ini telah terkena batang hidung sendiri...ini saya anak baru nak masuk 3, tapi terasa terlalu kesuntukan masa...itu pun anak baru seorang baru tadika..x dapat saya bayangkan bile anak dah masuk sekolah rendah nanti...kene bangun awal sudah semestinya...dengan adiknya yg masih kecil...dengan nak pergi kerja lagi...mampu ke saya buat semua tu...wallahualam...semoga Allah permudahkan nanti...

Di ofis lak skarang ni tgh byk kerja, opismate cuti kahwin selama seminggu...jadi agak sibukla..tp syukur masih boleh handle semua kerja-kerja...kalo x masakan saya boleh update blog ni kan... terpaksa curi masa untuk diri sendiri setelah kerja-kerja diselesaikan...selagi kerje x setel memang hati x kan tenang...biasanya waktu pagi, waktu masih fresh...saya akan cube setelkan semua kerja...then lepas rehat karang...waktu mengantuk, waktu letih saya gunakan untuk mencari maklumat tentang pegnency...

Antara yg saya survey ialah :
  1. cloth diaper / lampinkain moden
  2. toto baby / tilam
  3. set lepas bersalin
  4. bedung bercorak

tu jela kot.

nak tulis ape lagi...

dah x de kot...

babai

Wednesday, 28 July 2010

Sesak Nafasku


Hari ni saya dah dalam minggu ke-20 usia kehamilan saya. Maksudnya dah masuk 5 bulan la ni tinggal lagi 4 bulan untuk menunggu masuk labour room. Takutnyeee.

Simptom2 yang x best saya alami sekarang ialah : sesak nafas n kurang darah, hb saya 11.2 aje tu sedangkan saya baru 20 minggu, sok-sok kalo dah makin besor perut ni...takut makin rendah lagi jika x makan kerang dan hati ayam banyak2, kalo x, nanti saya kene anemia. Kalo kerang tu boleh lagila...kalo hati ayam ni memang fail la.

Oleh kerana sesak nafas sekarang ni...mood nak buat kerja memang down...kerja ade ni...tp x leh wat kerja... so nila masanya saya nak berfb dan berblog... itu pun sebab nak habiskan masa sementara tunggu rehat, harap2 naik rehat karang keadaan nafas saya akan beransur stabil hendaknya. Amin...
Kalo la dapat pergi tempat mcm ni kan best... hati akan jadi tenang...

Okla...saya x boleh lame ni,,, duty saya untuk menjemput puteri saya balik dari sekolah dah sampai masa. Ade masa nanti saya update lagi...

Wasalam..

Friday, 18 June 2010

Scan Baby 14 Minggu

Salam semua. Hari ni saya baru ade sedikit masa lapang, mood menaip, idea membebel dan sbgnya.
Okla, sepanjang saya x muncul dengan n3 baru ni keadaan saya memang agak huruhara... hormon tengah bercelaru...org perempuan ni memang selalu bertukar-tukar hormonnya...

Sekarang ni saya dah memasuki minggu ke-14 usia kehamilan, itu kalo ikut tarikh sebenar LMP saya n memang sama dengan doktor yg scan saya. Tapi saya sengaja lewatkan tarikh LMP saya lewat 5 hari... Ikut petua kak ngah saya lagi lewatkan seminggu ke 2 minggu...takutlah saya... ape pendapat kengkawan?

Scan kali ni adalah scan kali-3. Scan yg first dulu sbb berlaku bleeding masa minggu ke-7 (kalo x silap)masa tu scan dah nampak heartbeat baby, tp doktor itu bilang baby terlalu kecil (doktor x berapa tauliah) boleh dia suruh balik tanpa beri saya ubat n suwoh saya datang scan lagi 2 minggu lagi n buat D&C kalo x de growth. waaaaa... nak menangis saya masa tuh... x nak pisang berbuah 2 kali.

Scan ke-2 masa umur baby 10 minggu, saya pergi jumpe doktor lain..masa ni masih ade keluar brownish... kenela tau keadaan baby juga... risau je hati saya... masa tu dah nampak bentuk baby tapi doktor masih panggil dia 'fetus', dia dan bergerak2..panjang fetus masatu dalam 2cm lebih je..tapi masa ni rahim saya x kuat disebabkan hormon yg belum betul disebabkan keguguran masa bulan 2 hari tu. Jadi saya dinasihatkan banyak berehat, jangan lasak2, n makan ubat kuatkan rahim. X lupa saya berdoa...

Scan ke-3 ni pulak baby dah 14 minggu, panjang dia 9cm, tapi bayangkanla even baru 9cm tapi dah sempurna kepala,tangan,kaki,baby saya sangat aktif, masa mula2 scan nampak dia mcm melambaikan tangan, dia menelentang, jari pun dah terbentuk, kaki bersilang, tak lama lepas tu doktor bagi tau uri saya rendah maksudnya uri tu dekat bawah kantung baby n menutupi pintu rahim, ini adalah normal sbb saya baru menjalani D&C tempohari, tapi insyaallah ia kan naik ke atas bila baby dah semakin membesar. Kandungan saya masih lemah lagi, so kena teruskan ambil ubat dan berhati2.

Semasa doktor nak ambik gambar untuk diprint, baby saya dah meniarap lak...saya pun dah letih menaip ni, kite layan dulu gambar scan baby saya...jeng-jeng....



Ha... nila gambar my baby, baby yang aktif n baik, masa ni dia tengah dok meniarap pandangan sisi, nampak x head dia, body dia n kaki dia. Subhanallah!!!

Saya amat berharap baby sentiasa dilindungai Allah dan dipanjangkan umur. Amin... Apepun ketentuan Allah saya terima dengan redha. InsyaAllah. Kawan-kawan pun doakanla saya ea. Tima kasih.

Preggy kali ni memang banyak dugaan dan masalahnye, mungkin disebabkan umur saya makin banyak. Namun saya bersyukur sebab saya telah berjaya mengandungkan sepasang anak terdahulu tanpa sebarang masalah teruk, cuma kesakitan semasa melahirkan sahajala yang terpaksa saya tanggung... tapi itu adalah lumrah untuk menjadi seorang ibu.

Wassalam...

Thursday, 10 June 2010

Sesaje Saje

Hari nie mata saya begitu mengantuk…x boleh tahan betul…jam menunjukkan pukul 11.30 saya dah terlepek atas meja bersama bantal busuk saya…boss x de..bolehla lelapkan mata…syoknya… saya terjaga kira-kira pukul 12.00 tgh hari… tengkuk dan lengan terasa lenguh-lenguh gitu… tapi mata saya masih memberi isyarat bahawa saya masih mengantuk lagi… saya bangun menuju ke bilik kecil… ambil wudhuk… bagi segar biji mata nih… hati saya berkata “kene tunggu lebih kurang 1 jam lagi nak tunggu balik…lamenye…”

1 jam yg ditunggu dah berlalu, bile jam punch card masih menunjukkan jam 13.00 p.m saya terus punch tanpa lengah lagi. Saya ingin segera pulang untuk menjamu selera dan untuk bertemu putra-putri tersayang disamping membuta barang seminit dua…

13.10 p.m saya dah pun memberi salam dan membuka pintu rumah ibu mertuaku yang memang saya tumpangi sejak 3 tahun yang lalu… suasana sunyi sepi… biasanya ade dua orang kanak-kanak yang akan menyambut saya pulang… tapi hari ni takde. X sempat saya meneka, saya dah nampak putra saya sedang nyenyak tido bersama ayahnya di ruang tamu dengan TV masih bersuara… tapi putri saya tidak kelihatan pulak… saya menuju ke bilik peraduan saya…jeng-jeng ituuu diaaa…putri saya kelihatan sedang menuang mainannya yang berupa blok-blok pelbagai jenis, mainanan masak-masak dia dan ntahapahapa lagi ke atas katil… dia hanya tersenyum meleret…sambil menyapa saya “mama!!!!” saya membalas senyuman itu sambil menghulur tangan untuk bersalaman dengannya. Saya pun Tanya pada dia “kakak x tido ke???” “Nana x ngantukla…” Putri saya ni memang amat jarang tido siang… tapi bile malam dia tido awal, itu yang bagusnya. Saya tanye dia lagi “kakak dah makan belum?” “Nana dah makan nasi lemak dengan ayah…” “ohhh…nak makan lagi x? mama nak makan ni” “Nana nak main…” Dia menggelengkan kepala.

Saya tinggalkan Nana dan menuju ke dapur…ape agaknya menu hari ni… Bukak tudung saji masih ade 2 bungkus nasi lemak lagi… saya pun makan nasi lemak sahaja bersama sayur kobis dan telur dadar.
Sedang saya menjamu selera tiba-tiba putra saya sudah bangun… dia kata dia nak ke tandas… tapi saya perasan dia masih memakai baju yang sama sejak malam tadi… saya terus tanyala “ ehhh…Irfan belum mandi lagi ke ni?” x de jawapan … jadi saya terus meminta dia pergi mandi, saya bukakan baju dia… dia mandi sendiri, saya terus menghabiskan sisa nasi lemak dan buatkan putra-putri ku ini susu… selepas itu saya terus ambil wudhuk dan solat zuhur… x sempat tido pun…
Begitula rutin saya hampir setiap kali rehat tengahhari. After lunch hour tu saya x berasa mengantuk lagi sebab saya dapat menulis n3 ini pada hari ini.
Sekian…wassalam.

Monday, 24 May 2010

~Nak Pitam lak~

Pagi ni saya terjaga jam 6.00 am...perut terase lapar lak. Ambil masa beberapa minit untuk hug n kiss my both childrens. Cepat-cepat menuju ke bilik kecil di hujung dapur bagi menunaikan hajat seterusnya menunaikan solat Subuh.
Kenapa rase macam nak pitam jer nih!
Nak bancuh teh n milo pun terbongkok-bongkok takut tombang jer nih. cepat-cepat saya duduk. Makan roti Daily Fresh cicah milo...biasa boleh habis 3 keping..ni 1 keping pun x larat rasenya, tapi habiskan gak. Cepat-cepat habiskan milo gak. Bancuhkan susu untuk anak lak, sebelum depa minta biasa saya dah buatkan, nak tunggu depa mintak memang x tentu.. kang time nak saya nak mandilah baru mintak, so adalah lebih baik saya siapkan awal2.
Terlintas di hati terasa malas nak ke tempat kerja...x kanla nak cuti lagi..boss marah lak kang.. lagipun ari Sabtu dah nak mintak cuti nak hantar mak gi jemputan kahwin kat KL... kuatkan hati n kuatkan kaki untuk g mandi n seterusnya berjuang lagi ke tempat kerja. nah saya berjaya... tapi kepala still pening2 lalat nih, tekak rase x selesa yg amat.. sekejap lagi kul 11 pagi nak tengok lauk kat kedai bawah ni... rase lapar ade, rase nak tido ade, macam-macamla ragamla saya nih.

saya:terima dugaan ini dengan sabar...

Sunday, 23 May 2010

Nak Maafkan ke X

N3 ni ade emo sikit... maklum kaum hawa memang emo tapi undercontrol by my sweetheart. hopela cam tuh...

hmmmm... camner nak start ni... no idea lak

Saya nak tye kawan-kawan la kan, kalo marah sangat tahap gaban, hati sakit macam kene tusuk sembilu (kalo x tau sembilu tu ape... tusuk belati tajam bekilat tu ) kan, kawan-kawan rasa masih bolehkah kita mengawal perasaan kita, maksud saya mampu x kita menahan marah? menahan diri dari menghina pesalah? menahan nafsu amarah dengan memburukkan / mencaci pesalah? atau mungkin mengungkit kisah silam pesalah?

Mungkin kawan-kawan tanye... tengok atas ape kesalahan pesalah la kan, sama ada besar ke kecil ke salah tu... bagi saya besar ke kecil ke salah tu salah tetap salah, itu antara dia dengan Allah... kalo salah dengan manusia kene minta maaf dengan manusia, kalo salah dengan Allah kena TAUBAT, mohon kempunan NYA. Allah Maha Pengampun...

Kita sebagai manusia memang x de hak nak hukum orang sesuka hati, hakim pun hukum berdasarkan undang-undang, x boleh suka-suka hukum maaa, kene ade bukti sahih, saksi dan macam-macam... kalo pesalah terlepas di dunia, di akhirat tidak akan terlepas la.... percayelah... so kita kenapa nak marah lebih2 lak, balasan Allah tu tetap akan ade.. Allah x akan mungkir janji.

Lagi satu pernah dengar ' alangkah Nabi ampun kan umatnya ', lagi kite yg dah tentu-tentu pun banyak buat salah kat orang lain... kita bukan maksum... sakit hati, marah tu memang la, tapi tolong jangan cakap macam nila
" saya x akan ampunkan sampai bile-bile pun " once bile kita dah set kat mind, dah cakap lak macam tu, memang akan kita buat... last-last hati x kan tenteram, yelah itukan dah macam dendamkan, saya pernah dendam dengan orang dulu, memang rase jiwa ni x tenteram, gelisah pastu hati jadi jahat, busuk, nak wat ape pun x best, mcm ade bebanan hutang, sakit jiwa saya masa tu, pastu bile saya muhasabah diri, perlahan-lahan saya maafkan n lupakan, hati saya jadi tenang-setenangnya air di kali. Alhamdulillah, sekarang kalo saya marah kat orang memang saya akan marahla mula-mula tu, kalau mampu saya tegur saya tegur kalo x saya halalkan n lupakan, malas nak fikirkan lebih-lebih. anggapla itu ujian Allah jer.
kan lebih baik kalo cakap
" hanya Allah yg boleh membalas segala perbuatan ko tu " kan lagi ok bile sebut nama 'Allah' je kan hati jadi kecut... nak marah lebih2 pun x jadi...

Lagi satu nak ingatkan ni, kalo marah kat pesalah, marah jelah kat pesalah tu, janganlah marah ibubapa, keluarga pesalah lak... apehal... kerana nila setitik rosak susu sebelanga... apehal lagi...

Lagi satu kenapa masih ade para ibu-bapa yg kononnya dah mendidik anak dengan ilmu agama tapi mereka sendiri tak mampu memaafkan kesalahan orang lain...itukah didikan dalam Islam, Allah n Nabi ade ke suruh ibubapa ajar anak jangan maafkan kesalahan orang lain????

Tau x dengan x dapat memaafkan kesalahan orang lain... seolah-olah kita x redha dengan ketentuan Allah, ape maksud kita x redha... kita macam melawan takdir tau... kita x nak orang buat kita marah, kita nak kesempurnaan hidup saje, kita nak orang buat baik2 je pada kite. Sedangkan sesuatu yang berlaku adalah ketentuan Allah! ujian Allah, Dugaan Allah, semuanya datang dengan takdir Allah!!! Allah tu Maha Berkuasa!!!! tau x nie....

wah emosional nya saya. saya nak stop kan n3 ni dah.
Nampaknya saya dalam keadaan marah ni... iye...saya marah... marah tu boleh tapi berpada,
Marah bile tengok kekufuran n benda-benda yg dilarang dalam agama tu memang boleh.
Marah anak2 pun boleh, sebab kita ade kuasa nak marah depa tu... chehhh sendiri pikirla... malas dah nasihat lebih-lebih, saya pun bukan baik sangat pun...



Saturday, 22 May 2010

Hari Sabtu Yg Happy

Usai solat fardhu Subuh, saya buka tingkap macam biasa, bagi udara pagi masuk dalam umah, segar dia lain kalo pepagi ni terasa nyaman jer, pagi ni nampak cuaca baik...skang ni dah kul 8.41am mentari mula menyinari dengan sinaran yg smooth jer.... cantik jer pemandangan pagi ni.
Tu yg buat jiwa saya happy selepas sejak 2 menjak kebelakangan ini beberapa masalah timbul.

Dengan hati yg happy tu juga saya melawat anjung umah, ya Allah! banyaknya kelkatu...tapi dah tinggal sayap jer, tubuhbadan dah kene kidnap dengan semut atau pun ayamla tuh, semalam lagi banyakla, sebab semalam hujan waktu petangnya... disamping sayap kelkatu terdapat juge lautan semut, semut yg kalo gigit gatal sangat tu. Apalagi saya terus mencapai ridsect lalu menyembur ke arah semut itu, lalu bergelimpanganla mereka, x gerak2 lagi. jadi pembunuh saya pagi tu, ishh pembunuh semut jela...

Ambil masa 30minit juga operasi saya mendisposekan semua mayat semut dan sayap kelkatu tu... seronoknya rasa bile tengok anjung dah kembali ceria. Tika n saat itu putra-putri saya masih lagi diulit mimpi... apalagi saya dengan rajinnya menjadikan nasi putih semalam yg x habis sebagai nasi goreng... Tengok-tengok jam... alamak dah jam 7.30pg... belum mandi lagi... tengok-tengok bilik, depa dah bangun dah... terus saya buatkan susu depa, lalu saya g mandi n bersiap untuk ke tempat kerja. Mood anak2 ok je pagi ni...Alhamdulillah... b4 g kerja sempat pesan kat kakak ' jangan lupe minta nenek ambikkan nasi goreng, tadi mama ade masak nasi goreng tau'
Kakak jawab 'ok, mama masak ea'. saya anggukkan kepala. Nak tau saya ni jarang-jarang buat bekfest tuk anak2... x sempatla... alasan yg x konkrit...mane x sempat bangun pagi 6.30 pagi... bile nak tobat ni...

Saya:nak cube bangun kul 5.30pagi macam ibu-ibu lain. tunggula anak sekolah tahun 1. heh

Friday, 21 May 2010

Kalau suami saya curang

Bile baca tajuk n3 ni, cepat-cepat saya berdoa dalam hati
"YaAllah ampunkanlah dosa2ku, dosa2 suamiku, golongkanlah kami ke dalam golongan orang2 yg beriman ya Allah... Selamatkan suami dan anak2 ku, berilah kami kebahagiaan, kesejahteraan dan keredhaan hidup di dunia dan akhirat"
Kini saya jadi rajin baca doa ibu bapa yang Maksudnya :
Ya Allah! Ampunilah bagiku segala dosaku dan juga dosa dua ibu bapaku dan kasihanilah mereka keduanya sebagaimana mereka memelihara dan mendidikku di masa kecil.
Menurut kakak ipar saya bile kita baca doa ini serta merta siksaan kubur akan terhenti walaupun sesaat ia amat bermakna. Wallahualam..

Sebenarnya saya sangat simpati pada wife lelaki curang dalam n3 saya yg lepas tu, saya pun tak tahu macammana nak memberikan beliau semangat, beliau yg menghadapi pastila terasa sangat sakit, kecewa, terkilan, terluka dan bermacam lagi perasaan berbaur. Sungguh hiba hati saya saat membaca kiriman SMS beliau kepada saya, hati perempuan mana x sakit bila kepercayaan yg diberi dibalas dengan pengkhianatan?, kami orang perempuan hanya mampu mengalirkan airmata, adakala kita kuat, adakala semangat itu hilang entah ke mana hingga x tertanggung rasanya. Bayangkanlah sekelip mata semua ini terjadi, seperti tertikam rasanya...aaahhh saya pun x mampu membendung airmata juga nih... Apepun saya pastikan setiap lepas solat saya mendoakan agar Allah berikan kekuatan pada beliau. Saya x mampu buat apa-apa, melainkan kata-kata semangat saja yg boleh diberikan pada beliau.... Semoga beliau tabah....

Di sini ade beberapa tip bila kes macam tajuk kat atas terjadi ( x sanggup saya nak sebutnya)

  • Takut pada AllahBeringat-ingat ketika rumahtangga dilanda ribut. Ketika iman diuji, emosi bergoncang dan marah meluap-luap, beringatlah pada Allah dan nasihat Rasulullah.
  • Jangan dilayan nafsu amarah sehingga terlupa akan tanggungjawab sebagai seorang isteri. Jangan suara isteri itu lebih kuat daripada suara suami ketika berbicara.
  • Jangan berdendam kesumat dengan suami kerana kesalahannya sehingga mengaibkan suami di hadapan ahli keluarganya dan orang lain.
  • Kemarahan itu adalah bara api dari neraka dan pada ketika itu, kita lalai dengan suruhan Allah, maka syaitan dapat mengalahkan kita. Mahukah kita menjadi sahabat syaitan?
  • Orang yang takut pada Allah tidak akan melakukan perkara yang akan mengundang kemurkaanNya.Berserah kepada Allah
  • Jodoh di tangan Allah. Dia yang menentukan siapa pasangan hidup kita, dan Dia yang juga boleh memisahkan kita dari suami/isteri kita.
  • Ujian dalam rumahtangga sesuatu yang lumrah, kerana Allah akan sentiasa menguji pasangan yang berkahwin. Allah akan uji lebih-lebih lagi jikalau kita terlalu menggantung kebahagiaan kita pada suami/isteri dan kurangnya pada Allah swt. Syaitan pula akan sentiasa berusaha memisahkan pasangan suami-isteri, kerana kejatuhan sesebuah rumahtangga adalah kemenangan bagi syaitan yang berjaya menghasut.
  • Kalau masih boleh hidup bersama, banyakkan berdoa dan memohon bantuanNya untuk membina rumahtangga sakinah.
  • Jika diri sudah tidak mampu bertahan dan meneruskan hidup sebagai isterinya, berpisahlah dengan cara yang baik, dan percayalah bahawa rahmat dan kasih sayang Allah tetap ada, mungkin akan digantiNya dengan yang lebih baik.
saya:muhasabah diri di kala dilanda dugaan hidup.





Thursday, 20 May 2010

Berakhir sudah....

Saya nak sambung sikit pasal cerita semalam... cerita hubungan terlarang tu... bukan ape bagus untuk jadikan pengajaran kita bersama... saya pun x berani nak kutuk lelaki tu lebih-lebih.. mana tau terkena batang hidung sendiri, saya pun ade anak, adik beradik dan saudara mara kan. Semoga Allah Mengampunkan dosa-dosa saya. Amin... Jadinya saya menyeru rakan-rakan termasuk diri saya sendiri agar selalu berdoa agar ditetapkan iman, bacalah ayat-ayat pendinding macam ayat 3 KUL, ayat kursi, ayat seribu dinar, surah alfatihah pun boleh, insyaAllah kalau kita istiqamah mengamalkannya kita akan dilindungi Allah selalu. Saya pun bukanlah pandai sangat bab2 agama ni, tp x salahkan kita ingat-mengingatkan, kalau sayasalah pun tolonglah betulkan
ea, t.kasih daun keladi.
Cerita ni berakhir dengan penuh menyayat hati, Keluarga pihak wife telah datang ke rumah ibu lelaki itu bagi menyelesaikan kemelut yg melanda... saya x tahu butir perbincangan mereka, tapi yg pasti keputusannya adalah pihak wife meminta perpisahan, usia perkahwinan mereka baru seusia 3 tahun (kalau x silap hujung bulan ni lah annivesary meraka) tapi apakan daya perbuatan lelaki itu telah membunuh segala cinta n kepercayaan wife dia.
Kalau nak diikutkan wife dia ni dah banyak berkorban wang ringgit untuk dia, pun bukanla wife dia kongkong dia ke apa tp entahla.. malas dah nak cerita lagi... dah sedey dah. Nasi sudah menjadi bubur... semoga lelaki itu pulang ke pangkal jalan n insaf akan perbuatannya yg hanya merugikan diri sendiri.

saya:jadikan cerita ini sebagai pengajaran bersama...

Wednesday, 19 May 2010

Andai Itu Takdirnya

Berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul.... ungkapan ke peribahasa yg udah biasa kite dengar sejak dr perut ibu lagi... iyelah, betul... kite je x ingat....kuing (3X) Ungkapan tu mak kite lafazkan tatkala morning sickness melanda atau tatkala sarat tp still kene pi cari kayu api, noreh getah, angkat air dari perigi, memasak, membasuh bla..bla.. lebih-lebih lg dulu-dulu mana ade perkakas elektrik... atau mungkin juga mak kite lafazkan sejurus dady kite bertanya " sakit x beranak?".
Pengorbanan ibu memang tiada tandingnya... tapi kenapa sebagai anak ade sesetengah daripada kita sanggup membuat ibu kite menangis kerana sianak melukakan hatinya? kenapalaaa.
Malam td, saya telah dikejutkan dengan berita seorang lelaki yg saya kenali telah menconteng arang ke muka ke dua ibu bapanya, hingga mengalir airmata siibu ( saya terfikir bagaimana taraf anak itu? dah jadi mcm si tanggang kah?) lantas saya pun berfikir apakah saya pernah melukai hati ibu saya atau ibu mertua saya?
Saya pun terus terfikir lagi kenapa Allah telah mengambil nyawa ibu kandung saya ketika umur saya baru menjangkau 7 tahun, Dia mahu mengurangkan dosa-dosa saya barangkali... Jika ibu saya masih hidup tentu dah banyak dosa saya... Nauzubillah... Itulah hikmah yg selama ini saya x nampak dan rasai. Tapi kehilangan ibu tercinta masih tetap dirasai.

Dipendekkan cerita lelaki td tu dah berkahwin, punyai seorang anak, umur setahun, sangat comel... Cume kurangnya dia x dok sama dengan wife dia, wife dia seorang pensyarah susahlah nak transfer, tapi wife dia ni tetap ade berusaha untuk transfer untuk dekat dengan suami tercintanya. So wife dia dokla dengan parents dia di negeri kelahiran dia, si lelaki ni lak dok sensorang di negeri lain, so berlagak macam orang bujang pulakla...
Selama ni saya dengar cerita macam ni dalam metro, kat tv jer tapi ni depan mata, tepi telinga je... macam x percaya jer... pandai betul dia berlakon, hingga org sekelilingnya x dapat nak trace perangai sebenar dia.. tp sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua....nah sekarang semua orang dah tau..baru tau langit tu tinggi ke rendah ke... tp yg buat saya bengkek tu, muka dia Ya Allah... kalo UOL tengok pun geram... selamber rock je... buat muka x bersalah gitu... x de langsung tanda kekesalan.

Ntah syaitan iblis ape yg merasuk otak dia, hingga tergamak dia menduakan is3 nya dengan menjalin hubungan terlarang dengan pompuan yg wife dia kenali...
Pada saya biarlah dia buat jenayah lain merompak ke, jual dadah ke x pe tp kalo buat bende ni, hukuman setimpal adalah rejam sampai mati... itu hukum Islam tau jangan memain... kuman jahat dalam tubuh badan dia x boleh mati, selagi dia x mati kerana ditakuti bile dia buat hubungan dengan wanita lain kuman tu akan merebak dan merebak, tp bagi yg belum berkahwin kuman jahat tu akan mati bile kene rotan 100X ( kalau salah kenyataan saya ni minta betulkan ea, terima kasih )

Sekarang ni, belum tentu wife n her family akan maafkan dia n terima dia balik. Kalo setakat baru ader affair mungkin juga boleh diberi 2nd chance...tapi perbuatan dia amat melukakan hati semua org especialy wife n mak dia... hancur hati mereka
.

Saya masih terkedu saat ini, andai saya berada di tempat wife lelaki ini, mampukah saya terima dengan tabah dan redha? tepuk dada tanyala iman...

Tuesday, 18 May 2010

~Dah Mula Dah~

Lupe saya nak bagitau hari tu masa gi scan kan-kan... doktor bagi ubat kuatkan rahim (UTROGESTAN) - makan sebiji 2 X sehari pagi n malam n ubat kuatkan kandungan (APO-FOLIC) - makan sebiji sekali pagi je ... Ubat-ubat ni insya Allah akan membantu saya dalam mempertahankan kandungan saya kali ini... kite cuba try test dulu... dah makan dalam 2 hari setengah... hari ni dah start muntah yg membawa maksud hormon baby semakin kuat dah... yg hari-hari lepas tu cuma rasa loya je tapi x sampai keluar isi tekakla... gitu rupanya... makna kalau kita pegnen kita mabuk, loya, muntah n yg sama waktu dengannya itu sebenarnya bagus untuk kesihatan baby kite... doktor cakap gitu... logik juga... Allah hendak beri kite rezeki yg x ternilai mestilah ade cabaran dan rintangannya kan-kan...

Monday, 17 May 2010

Nasihat Buat Diriku

Hari ni kiter nak bagi sikit nasihat tentang pantang larang buat ibu-ibu hamil yer. Semoga kalian dapat mengikutinya hingga ke akhir rancangan...jangan ke mana-mana.....

Nasihat Am

1) Tidak perlu jalani ujian2 untuk mengesan janin cacat, kerana jika benar demikian , undang2 negara dan hukum islam tidak membenarkan menggugurkan kandungan walaupun janin cacat.
2) Dipercayai roh ditiupkan kedalam jasad bayi antara 4-5 bulan umor kandongan. Ketika inilah pergerakkan bayi mulai dirasa oleh ibunya.
3) Rerajin amalkan membaca Al-Quran dari surah2 Maryam (untuk dapat anak soleh), Yusof (untuk dapat anak cantik fizikal n baik akhlaknya), Lukman (untuk dapat anak bijak n cerdik), Yassin ( supaya mudah nak deliver baby into this world nanti) dan sebagainya... semoga kita semua dapat bersalin dgn mudah.
4) Dengar lagu muzikal seperti mozart dll. Kalau gi kat kedai CD mesti jumpa koleksi khas lagu2 untuk org mengandung ni, mendengar lagu2 ni boleh merangsangkan sel2 otak baby supaya lebih pandai. Kalau ikut petua org islam ni perbanyakkan baca surah al-Yusof, luqman. kalau boleh suruh asben bacakan sambil pegang perut kite. Biasanya buat bila baby berusia 7 bulan sebab masa tu sel otak tengah develop. So masa ni baby akan cepat menangkap bunyi dari luar.

Nasihat Pemakanan
1) Jangan makan nenas - sebab tajam terutama di awal 3 bulan pertama kandungan boleh menyebabkan keguguran.
2) Jangan makan pucuk/ulam2 melarat atas tanah (ie ulam pegaga) - sebab takut uri melekat dalam rahim waktu bersalin.
3) Jangan makan ulaman berbau seperti petai dan jering waktu hujung kandungan - sebab nanti air mentuban berbau busuk.
4) Jangan minum ais - sebab melemahkan anggota badan tapi kebiasaannya waktu kita mengandung kita kan senantiasa rasa panas dan memang nak cari ais jek.
5) Jangan travel jauh2 di waktu awal 3 bulan kandungan - takut rahim lemah dan tak dapat menahan dari keguguran. (doklah umah jer...huhuhu)


Banyakkan :-
1) Minumla susu, air kacang soya yg panas jer.
2) Makan buah2an - biasanya ibu mengandung hadapi masalah buang air besar.
Cuma buah mcm nangka, cempedak tu kalau boleh elakkan sbb berangin.
3) Makan sedikit2 tetapi lebih kerap di pertengahan hingga hujung kandungan sebab bila bayi makin membesar akan menghimpit ruang usus menyebab kita cepat rasa senak dan mengah.
4) Ikut nasihat doktor tentang pemakanan multivitamin.
5) Ambil folic acid (doktor biasanya kaan beri nih) untuk penambahan darah

Amalan bile EDD dah time :
1) Banyakkan berjalan bagi memudahkan bersalin.
2) Minum air kelapa bagi membantu menghilang masalah kerak kepala bayi dari berlarutan (ni biasa ada pada setiap bayi baru lahir)

Buat diriku...Slamat menjalani rutin anda sebagai seorang yg skima dengan follow semua nasihat yg tersebut di atas. Good LUck!

Saturday, 15 May 2010

Masih Ade Harapan Itu

Alhamdulillah....Hanya itu yg mampu saya lafazkan berulang kali. Saya sangat taksub dengan KeAgungan dan KeBesaran Allah Yg Maha Bijaksana... Sesungguhnya Dia Maha Penyayang dan Maha Pemurah...
Petang ni saya dengan sepenuh harapan dan kepasrahan telah melangkahkan kaki menuju Klinik Azlina & Surgery yg terletak di Bandar Batu Pahat. ( kenapa intro n3 ni skima ek... ntahla saya ikutkan jari saya ni je... dia yg taip camtu ^___^ )
Sebelum doktor panggil saya masuk, hati saya berdebar-debar yg amat, pelbagai rase x best mula menyerang jiwa raga saya... namun saya tabahkan hati ini... tabah ker? Insya Allah Taala.

Ok terus cerita masa doktor scan la ea... untuk jimatkan masa uol baca n3 ni...
Doktor : Pn... kandungan pn ni lemah... tgk tu ade 'fibrin layer'. cube pn tengok yg macam balloon kat dalam kantung baby puan nie... pn kene jaga-jaga nie.

Saya : Emmm... owhhh... tp baby saya ade lagi kan doktor...

Doktor : Ade lagi... cube tengok kat bawah ni... ha tengok dia ade bergerak kan...

Saya : Mane jantung dia doktor

Doktor : Kejap saya zoomkan, nampak x tu cam berkelip-kelip tu jantung baby la tu ea....

Saya : Habis... macam mane dengan pendarahan yang saya alami tu doktor?

Doktor : Nanti saya berikan ubat kuatkan kandungan n kuatkan rahimlah... pn makan sampai kandungan pn 16 minggu... pn kene banyak berehat, berhati-hati, jangan makan bende yg pelik2 la ea...

Saya : Berapa ukuran baby saya ni doktor...ok x dengan umur dia...

Doktor : Kalau ikut scan ni, saya dapat dah 10 minggu, ok ni...nanti saya printkan resultnyer ea

Saya : Alhamdulillah.... Ubat yg doktor nak bagi tu tahan berapa lama

Doktor : saya bagi untuk seminggu dulu... tengok macam mane boleh stop x darah tu... nanti boleh datang beli lagi kat sinila... ade baik kalau pn datang buat scan lagi sebulan lagi...

Saya : Terima kasih ea doktor...

Doktor : Sama-sama. Assalamualaikum...

Saya : Wa'alaikummussalam....

Saya pun melangkah kaki keluar dari bilik doktor dengan senyuman meleret untuk asben yg setia menunggu saya di luar... dia pun tahula kalau doktor x panggil dia masuk tu maksudnya, saya berkedaan ok... maka saya ceritakanla balik ape yg terjadi kat dalam bilik scan tu tadi, same sebijik macam saya cerita dalam n3 ni untuk tatapan uol....kuang ( 3X )

Saya : Bersyukur dalam Pasrah

Friday, 14 May 2010

Morning Sickness???

Dah 2 - 3 hari ni Allah telah menduga saya dengan dugaan biasa buat pegnen woman seperti saya. Di ofis saya akan mula mengantuk bile jam menunjukkan pukul 10 am ke atas, x boleh tahan punye mengantuk... kalo boss x de memang boleh tidor tp kalo boss ade sampai pening kepala menahan penyakit tu woooo. Nak tau ape saya buat... pssttt ^^^^tido dekat tandas^^^^^... terpaksa dah darurat....
Dugaan ke-2 ialah tekak rase ade benda x sedap, benda asing yg melintang pada tekak ni amat membuatkan saya serba serbi x kene, kurang selesa gitu, nak telan airliur pun rase perit, pahit...susah nak explain... kalo nak tau cube jadi saya skrang... adoiyai...
Dugaan ke-3 pening kepala, terutama bile rase panas, mulala rase pening dan mengah ( x cukup nafas )

So, ari Sabtu ni nak g scan lagi... saya mohon kepada Allah agar Dia selamatkan anak dalam kandungan saya ini, namun hanya kepada Dia saya berserah, Dia Yg Maha Mengetahui lagi Maha Mengasihani hamba-hambanya.

Saya akan scan kat tempat doktor lain plak, sebab doktor yg masa memula saya bleeding tu diragui ketauliahannya dalam bab pegnen ni. Memang scan kat tempat dia murah yelah kat area pekan tempat saya tinggal cume tempat dia je yg ade scan ni ha, murah lak tu, saya pun ngetry la...
Bile saya ade baca forum dalam internet ni baru saya tau sepatutnya kes macam saya ni doktor tu kenela bagi ubat yg patut, saya pun manelah tau kan, kalaulah saya ade terbaca forum cam gitu awal2 dulu... x delah saya dalam penasaran kini. Serba salah pulak pada BABY.

Apapun terserah pada Allah. Tunggula ea hasil scan tu esok....

Tuesday, 11 May 2010

Bile Irfan Bersiap

Sejak seminggu dua ni mama perasan jugak Irfan dah mula pandai menguruskan diri sendiri. Kekadang waktu mandi mama masih mandikan dia tp ade masa kalo mama cakap mama letih, Irfan akan mandi sendiri, siap sabun ala kadar dan gosok gigi, Irfan memang sangat suka menggosok gg, kadang tu setiap kali selepas buang air mesti nak gosok gg, penin kepala mama n nenek dibuatnya.

So bile dah siap mandi tu skarang ni dia akan masuk bilik, tarik laci baju dia dan mula mencari baju yang disukai atau kalo x de dia ambil saje ape-ape baju pun. Tapi kalo time mood x baik dia akan cari baju kesukaan dia ( baju doraemon - yg mama beli di pasar lambak dengan harga RM10 untuk 3 helai ) sungguh mama terharu. Terpaksa terangkan kat diala yg baju tu kotorla, masih basah n sedang dijemur di ampaian, kadang2 boleh terima kadang x boleh terima, mama biarkan sahaja... lambat laun dia akan pakai baju lain jugak.

Selalunya lama jugak dia bersiap kat dalam bilik, saje aje mama biarkan Irfan uruskan diri sendiri... kire-kire 15 min berlalu dia akan keluar sambil pegang towel untuk disidai pada kerusi, rambut telah tersikat rapi, memang kene puji dengan mama n kakak atau sesape yg ade kat luar bilik masa tu punye.

"encemnya Irfan, pandainya sikat rambut..."

Sukala dia, tersenyum lebar dia... karenah anak2 membuatkan mama kadang2 lupa masalah dunia...
ha... nila laci yg mama maksudkan, laci Irfan yg bawah sekali, laci ke 2 dari bawah tu kakak punye, yg 2 atas tu laci mama...


Monday, 10 May 2010

Muhammad Irfan


Hari ni terasa nak cite pasal putraku yg sorang nih... Muhammad Irfan

Dia dilahirkan pd 25/1/2007 lebih kurang kul 10 mlm. Hari Khamis malam Jumaat. Beratnya 3.8kg (memang tembam dan comel sesangat)
Masih segar dalam ingatanku sebaik sahaja melahirkan dia, sewaktu nurse meletakkan dirinya ke atas dadaku... terasa sayu hatiku, bersyukur pada anugerah Tuhan yg x ternilai ini.
Masa melahirkan Nana dulu doktor x sempat nak letakkan atas dadaku atas sebab2 ade berlaku sikit komplikasi ( nanti aku citelah ) even aku pun x sempat susukan dia pun, sedihnya hanya Tuhan yg tahu...
Aku pun masih ingat masa Ayah dia mengazankan dia seolah-olah menjawab azan itu... betul ni aku x tipu... semacam ade bunyi dari mulut dia. Subhanallah...

So selepas nurse mandikan dia... dia pun dah hensem, nurse bagi aku untuk susukan dia, memang mudah n laju saja dia menyusu, kira-kira 10 - 15 minit juga dia menyusu, dia stop, aku dan dia sama-sama tertidor, aku tido kepenatan, dia tido kekeyangan... indahnya waktu itu, yang x indah adalah 2-3 jam sebelum itu... sakit bersalin sama seperti separuh mati ( ni yang buat aku takut nak bersalin lagi ) tp ade org tua-tua cakap bersalin macam mkn sambal belacan yg pedas dan sedap... bile makan terasa pedas tp nak makan lagi.
Masatu aku masih dalam labour room lagi. Pun masih segar dalam ingatanku lagi aku telah dijadikan bahan pembelajaran buat doktor-doktor pelatih ketika proses menjahit... malu dan terasa lame dan letih aku dibuatnye. Hingga asbenku merungut lama sangat... ape x dia pun dah nak pitam tengok itu darah...
Kire-kire jam menunjukkan pukul 12 tgh malam barulah aku dihantar ke wad postnatal... dan semenjak itulah Irfan x bangun-bangun hingga ke awal pagi, tidor dengan lena sedari labour room lagi... aku pulak risau nengok... kawan-kawan dia ade yg asyik2 terjaga, menangis saje, dia boleh tido saje, kawan-kawan seperjuanganku pun geram nengok si tembam itu pada ketika itu.


sekian, t.kasih

Sunday, 9 May 2010

Dugaan Datang Lagi


Aku x pasti apekah aku aku akan keguguran lagi... Dah seminggu berlaku bleeding nih selepas 7 minggu disahkan positif pegnen. Hari Isnin (3/5/10) aku dah g wat USG dah. Masa tu dah bleeding la dalam 3 kali camtu... tapi alhamdulillah heartbib bb ade... berkelip-kelip camtu je x nampak ape-ape lagi, kantung n plasenta ada nampak juga. Tapi masa hari buat USG tu aku x bleeding lak, so doktor x bagi ubat menghentikan darah... aku pun lupe nak mintak. Doktor sarankan 2 minggu lagi datang buat USG lagi. Esoknya kat opis aku mula bleeding lagi tapi x banyakla... cuma cam flex gitu... hari-hari mesti kuar punye. Aku memang rase mood aku x menentu, mudah letih, x tahan lapar sangat, mual loya, mengantuk memanjang. Aku berharap bbku selamat, sempurna sifat dan akhlaknya... apepun ketentuan Allah aku kene terima, kerana Dia Maha Mengetahui dan Maha Mengasihani... Amin...


Saturday, 8 May 2010

Kemas Office

Hari rajin bagi diriku.... opismate nan sorang tu cuti, so tinggallah aku sensorang keje dihari sabtu ini. Kerje x brp nak byk... so dengan rajinnya aku mengemas dan memvakum opis ni... rase akula dah dekat sebulan x vakum ni... ( dah terpecah itu lobang )
Tapi rase malas bile nak vakum tangga yg berkarpet merah tu... x larat aaaa... esok-esok lak vakum tangga tu, skarang pun dah mengah ni... x cukup nafas dah... skarang ni aku mudah letih dan x tahan lapar, bile dari pagi x bekfest sampai kul 10 pagi x makan lagi memang rase cam nak pitam jer... tanda apekah itu... jeng-jeng.



Wednesday, 5 May 2010

Sekadar Renungan

Mengajar tanpa amal bukanlah satu sifat terpuji. Ia hanya boleh menjadi satu ilmu semata-mata. Berkat? Entah! Malah Allah mencela mereka yang berilmu tetapi tidak mengamalkannya.

Mengajak atau memujuk diri sendiri untuk melakukan kebaikan bukanlah satu perkara yang mudah. Apatah lagi untuk menyeru mereka yang lain. Ia satu tugas yang sukar.

Segala yang ada di langit dan yang ada di bumi, tetap mengucap tasbih kepada Allah dan Dialah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.

Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya!

Amat besar kebenciannya di sisi Allah kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya [Surah As-Saff, ayat 1-3]

Mudah-mudahan Allah mengampunkan dosa-dosa yang telah kita lakukan.




Tuesday, 4 May 2010

Cerita 2 May 2010

Seperti dijanjikanlah....

6.30 am - baru boleh celik mata....

7.00 am - dah start tolong mak kat dapor, buat air teh satu cerek besar.... bekfest pagi ni lontong, ade rendang ayam, sambal telor, sambal sotong, ayam goreng, kuah lodeh, sambal kacang (sumbangan dari makcik Zai ) sedap hingga menjilat bibir.

10.00 - perut dah kenyang... pegi kemas ruang tamu bersama anak2 sedara yg dah jadi anak dara

11.00 - mula buat air sirap, sejak itulah aku ambil tender buat air untuk hari itu... sampai kene gelakkan dengan makcik2 aku... cuba bayangkan kedaan hari tu memang panas... kalau aku x buat air, boleh kehausan dia orng tau... asal nampak aku buat air je mesti ade org order, lepas tu berapa banyak jag buat pun habis... kalau pakai dispenser kan senang... dah x de pakai jag jelah...

12.00 - kacau/tolong makcik Zai n makcik Lela masak kat belakang.
menu hari tu :
1. kari ayam n roti canai segera ( untuk dihidangkan kepada tetamu yg membaca yassin ) x de makan nasi... makan roti canai n kuih muih je... nasi dibuat bungkusan... stail baru org kgku.

2. Sambal tumis - untuk dimakan bersama roti canai juga

3. Sambal goreng jawa - wajib ade kalau buat kenduri

4. Mee goreng

5. Sayur kacang panjang berlada

6. Ayam masak merah

dah.

Xtvt lain menghidang makanan untuk tengahhari, membungkus berkat/bungkusan, dan berborak dan makan-makan-makan.

9.00mlm - Berangkat pulang ke KG Parit Gantung, Parit Yusof, Muar.

10.30mlm - sampai rumah, kepenatan...anak2 dah lame beradu

dah habis dah

Monday, 3 May 2010

Balik Kampung

Cuti 2 hari balik kg walaupun belum gaji lg, kene balik kg jugak, ape x dari seminggu lalu adik lelaki yg aku panggil 'abang' dah kirim sms begini
" salam...ari ahad depan ko g ne ne x? mak suh ko balik, mak nak buat yasinan pompuan..."

Selepas dapat sms tu aku senyum memanjang dalam hatiku berkata...tentu seronok balik kg adik-beradik yg lain mesti kumpul jugak...makcik pakcik sebelah mak pun mesti ada gak...susah tau nak jumpe ramai-ramai ni...yg tentu seronoknya tentunya putra putri ku....

Sabtu 1 Mei 2010
6.30 - celik mata dan buat rutin cam org lain
bancuh air teh 1 jug kecil, kemas dapo ala kadar, ibu mertuaku dah nak buat bekfes pisang goreng, so aku ambik alih menyapu lantai....

7.00 - lepak-lepak depan tv sambil tengok "Tanyalah Ustaz" di tv9

7.30 - xtvt membilas n sidai kain baju

8.30 - melawat kawasan rumah, tgk2 pokok rambutan gading dah berbunga, lebat gak tu, lepas raya insya Allah dapat hasilnya, tgk2 pokok roselle pun tgh lebat berbunga tp mcm banyak x jadik je. merumput sikit2.

9.30 - Nana dah panggil2...ajak tengok spongesbob le tuh... dah boring kat dlm sensorang, si adik follow aku sampai menolak basikal...
Bekfest pisang goreng...yummy...
isikan air teh dalam botol untuk setiap anak

10.30 - Mula pergi melawat dapur...nak masak aper nih ... malasnya nak masak ... haaa masak tomyamlah ... tiba-tiba halia habis lak .... malas lagi nak ke kedai .... masak pe yg ade jelah
goreng ayam 6 ketul
goreng sayur campur ( carot, jagung muda, bunga kobis )
dah....

12.00 - kira-kira waktu ni tengah menjamu selera dah, dah bajet nak tido lepas makan kejap
sebelum nak balik kg lepas asar nanti...

2.00 - dapat tido...nikmatnya ... si kakak x boleh tidor, si adik agak lambat juga boleh tidonya

3.30 - aku terjaga, terus angkat jemuran dan packing kain baju,

5.00 - lebih kurang jam gitu aku dah gerak ke kg halaman ku... perjalanan hanya memakan masa 1 1/2 jam

6.30 - dah ternampak sungai Parit Botak yg baru lepas di korek. masuk ke halaman rumah

Sebaik melangkah kaki ke dalam rumah... dah ramai rupanya cam nak buat keje kahwin je... apelagi Nana n Irfan mula kontrol diri... biasa balik kg xde la ramai org cam ni... ni depan dipenuhi anak beranak makcik dari KL. kat dapo lak di penuhi anak2 k. ngah dan 2-3 org makciknya... so kene bagi panas engine dulu baru anak2 aku tu baru boleh mesra alam. Memang betul belum masuk maghrib dorang dah ok, x delah asyik tarik belakang baju aku je. Malamnya dah main lari-lari ngan sepupu sepapatnya.

Xtvt malam ni menyediakan kuih muih untuk esok hari. antaranya karipap, kasturi, koci, kuih-kuih lain cam kuih lapis mak dah order, kek buah mak dah buat semalam lg.

Xtvt lain kupas bawang, goreng tempe, tahu, kentang, ayam, selebihnya berborak....

1.30 am - baru leh masuk tido, cari tenaga untuk esok lak....

Cerita esok sambung lain n3 ea....

Friday, 30 April 2010

Kenapa Nak Berlagak Nih

Assalamualaikum semua....
chehhh padahal aku sendri baca n3 nih...kih-kih...entah bile nak + folower ntah....x pela...suke-suke je...(nak sedapkan hati le tuh)

Sebenornya aku tengah fed up ngan seorng dua manusia di kawasan setempatku yg mempunyai sifat "berlagak"...


Dia berlagak konon dia terbaek, paling baek...maksud, dia x kan mengaku kalo dia x baek....ntahapahapala

Bile dah rase dia terbaek tu mulala tunjuk lagak...tunjuk pandai...dia saje paling pandai....geram taw...

Dahla tu sifat-sifat riak, menunjuk, poyo...semua dicombinekan sekali...maka jadilak lagak tahap level teratas... no 1...johan berlagak...juara berlagak....

Aku nak tnye sikitla kan... best sangat ke berlagak nih...cakap besar...x boleh tengok org lebih mesti nak kondem ...x boleh tengok org buat silap terus hukum depan org lain...mcm bagus sangat...x pernah pikirkan perasaan org lain....

hiiiii....benci org berlagakla....x suka la....tapi ape boleh buat kalau Allah dah nak bagi aku ujian sebegini rupa...redha jela...sabar ajela...( aku harap dan harap dan harap ... sampai bile-bile pun aku hanya mengharapkan petunjukMU Ya ALLAH...AMIN>>>)

Cume yelah bile aku tgh hot...alhamdulillah aku masih ingat pada Allah. Aku akan terus berdoa begini :
"Ya Allah...Kau ampunkanlah dosa-dosaku....Kau berikanlah aku kekuatan untuk aku menghadapi ujian Mu ini, Kau lembutkanla hatiku selalu, Kau jadikanla dugaan ini sebagai kekuatan untukku menuruskan kehidupan ini.... "

Aku tau kalau Allah x berikan aku dugaan ( x kire ape jenis dugaan ) mungkin aku lupa padaNYA....aku akan leka...aku akan gembira saja....

So mulai hari ini aku kene selalu think + . ( ntah2 aku pun berlagak konon aku baik, aku berlagak baik tanpa aku sedari sebab aku x pernah berlagak...kan...mana aku tau ) Paham x...

BYE-BYE

Wassalam...

Tuesday, 27 April 2010

Cerita Anakku


Malam tadi, waktu nak masuk tido...Nana ( Puteriku ) mengadu padaku begini...

" Mama...kawan-kawan Nana tak nak kawan dengan Nana..."

Aku terkejut dengan pengaduannya...aku terkedu...spechless...Nana meneruskan bicaranya

"Hidayah, Maisarah, Umairah dan bla-bla....semua x nak kawan ngan Nana...kesian Nana x de kawan"

Dalam hatiku berkata sendirian 'betul ke kata-kata Nana ni...' bile aku renung raut wajahnya seolah-olah ada betulnya, air mukanya mcm nak menangis saje....

Nana seorang kanak-kanak yg agak pendiam di sekolah....dia suka memerhatikan tingkahlaku rakan-rakannya sahaja.... macam tula yg aku nampak kalau aku bawa dia di tempat awam...dia suka memerhatikan orang....

Sedang aku mengelamun sendirian...

"Sabrina, Hidayah, Akilah...kawan dengan Nana...main sama-sama...."

Nana....budak bertuah ini....aku memang x boleh percaya kata-kata kanak-kanak seusia dengannya....ade yg betul dan ade yg x berapa betul. Kini tugas sebagai seorang ibu semakin besar. Aku kene mendampingi, memahami, menjadikan diriku sebagai kawan kepada anak2 ku...

Lagipun dari riak wajahnya Nana x de masalah untuk ke sekolah, hari Sabtu pun kekadang nak sekolah juga.... Aku harap Nana boleh menangani masalah dalam dunianya. Aku sebagai ibu hanya mampu mendoakan, menasihati, membimbingnya selebihnya kuserahkan kepada Allah jua....

Aku kini memang terasa yg amat sangat betapa besarnya tanggungjawab ibu bapa untuk menjadikan anak-anak sebagai insan berguna di dunia dan akhirat. Mampukah aku????




Stress Nih



Hari ni aku betul-betul stress nih... stress gile2...tp x sampai jadi gile lagi...x nak aaa gile...

Aku stress sbb kerja...tu biasala...adatla...org yg tak merasa stress dalam hidupnya adalah tanda-tanda org nak jadi gile...hisshhh

Yg penting ialah cara kite menangani stress tu...

Kalau aku bile aku terlampau stress mcm la ni... first...aku memang duduk termenung...jari-jari kat dahi...(sila lihat contoh pic nih)Emmmm...kalau tengah online...aku try offline dengan kadar segera supaya aku x meletup...x mengamukla senang cerita...

Kalau aku boleh atau rase nak luahkan pada opismate, aku luahkan jugak...sebab dia pun kene ambik tau masalah yang aku hadapi...terutama yg membabitkan kerja...supplier memula janji boleh hantar brg, last minute cakap x boleh pulak. Itu semua menyebabkan kerja di tapak projek tergendala.... ( lain kali aku nak ceritala pasal skop kerja aku...tu semua bergantung pd mood aku)

Dah memicit dahi, dah luahkan, biasanya aku akan stabil sikit, semasa memicit dahi aku x lupa mengucap, beristighfar, berselawat, kekadang baca doa ibu-bapa juga, sempat juga berdoa dalam hati supaya Allah permudahkan urusan dan lembutkan hati org2 yg tertentu....

Baru beberapa minit...semasa ngarang n3 ni supplier dah call aku cakap...x boleh supply konkrit yg aku order kalo buleh pun hari Jumaat....hari Jumaat x tau boleh kerja x...biasanya kerja subcon ni hari Jumaat cuti....aku nak pi setel ni dulu....moga-moga berjalan lancar....

Monday, 26 April 2010

Monday Blues


Hari Isnin memang berat mata nak celik, berat badan nak wakeup, berat hati nak kerja, maklumlah dah seronok cuti weekend, saya rase ramai org ade tabiat cam gitu, tabiat yg boleh menular jadi penyakit...iaitu penyakit 'malas' Bile penyakit dah menular nanti sehari suntuk x boley buat kerja, x de mood nak buat kerja atau yg sama waktu dengannya.

skarang saya nak syer sikit petua supaya hari Isnin kita lebih ceria, dan gembira. jom layannn....

  • Sebelum masuk tidur, sediakan segala keperluan atau peralatan (dokumen, laporan, nota dan sebagainya) yang hendak anda bawa ke pejabat keesokan harinya. Sediakan siap-siap pakaian dan seluar yang anda akan pakai, kasut, beg dan sebagainya yang berkaitan dengan kerja pada malam sebelum hari bekerja. Sediakan semua barang keperluan itu selengkapnya. Ini adalah bertujuan untuk mengelakkan anda jadi kelam kabut pada pagi esoknya.

  • Set kan ‘alarm’ pada handphone atau kunci jam loceng lebih awal daripada hari biasa. Bangunlah awal supaya anda mempunyai masa yang mencukupi untuk mandi, solat, bersolek dan bersarapan. Haa kalau nak kunci jam tu, pastikan anda letak jam loceng tu jauh sedikit dari katil anda. Ini adalah kerana, biasanya apabila anda tersedar dari tidur, tanpa anda sedar, tangan anda akan merayap mencari jam loceng tersebut seterusnya akan mematikannya. Anda terbangun dari tidur tu pun hanya semata-mata untuk tutup jam loceng dan tidur kembali. Jadi, letakkanlah jam loceng atau alarm handphone anda jauh sedikit dari jangkaun tangan anda. Dan pastikan bunyi jam loceng anda tu jelas kedengaran.
  • Catatkan semua kerja atau tugasan yang perlu anda lakukan keesokan harinya. Senaraikan aktiviti-aktiviti penting tersebut di atas sekeping kertas atau dalam buku catatan anda. Anda boleh membawa senarai tugasan dan catatan aktiviti tersebut ke mana-mana saja anda pergi nanti. Teknik tulis dan catat senarai tugasan seperti ini sebenarnya mampu mengurangkan bebanan yang ada dalam fikiran anda dan ia mampu membuatkan otak anda menjadi cerdas dan segar.
Sekian, saya kira itulah 3 tips yang boleh saya kongsikan bagi membantu anda dan diri saya untuk lebih bersemangat dan lebih ceria setelah sekian lama bercuti (tidak bekerja).

Kalau anda ada tips atau cara lain, kongsikanlah di bahagian komen yer.

Sunday, 25 April 2010

3 Perkara Mudah Dilakukan

Perkara terbaik yang perlu lakukan setiap waktu, saat, detik dan ketika, adalah :

1. Bersyukur, bersyukur, bersyukur.
Bersyukurlah sebab anda masih diberi peluang untuk meneruskan hidup, anda juga masih ada kesempatan untuk melakukan yang terbaik hari ini, lebih baik dari yang kelmarin.

2. Berdoa, doa, doa.
Memohon pertolongan daripada Allah setiap masa. Kita adalah insan lemah dan x berdaya hanya pada Dia tempat kita meminta pertolongan. sesunggguhnya Allah suka kepada orang yg berdoa kepadanya.

3. Beristighfar, istighfar lah
Dengan beristighfar dapat menghapuskan dosa-dosa kecil kita. Insya Allah. Ia juga dapat menjauhkan diri kita dari terus melakukan kejahatan. Mohonlah keampunan daripada Allah dengan hanya beristighfar

Lakukan dengan istiqamah setiap waktu, di mana jua anda berada, hidup anda pasti lebih ceria dan diberkati Allah.

Thursday, 22 April 2010

CERAMAH MAULUD NABI

Hari Sabtu 2 minggu lepas saya ade menghadiri satu ceramah Maulud Nabi Muhammad S.A.W. Ceramah disampaikan oleh penceramah bebas dari Rengit, Batu Pahat, JOhor. Nama penceramah tu USTAZ SUPAAT BIN SUPANJI...latar belakang dia seorang guru sekolah agama (kalu x silap)...
ceramah bermula kire-kire pukul 9.30malam...
para hadirin dah sampai dari lepas Isyak lagi..tapi ade jamuan sikit..

Menu Istiwewanya :-
Nasi putih
Umbut kelapa masak lemak kuning
Kerabu pucuk ubi
Sambal goreng jawa
Ayam goreng berempah
kambing masak kurma ( aqiqah dari seorang penduduk )

Lazatnye....skarang saya terasa lapar dengan menu makanan kg ini...x pernah jemu. Tapi cara hidangannya secara buffet...layan diri...kan lagi best kalau secara ambeng ( makan dalam dulang, nasi, lauk pauk sekali letak dalam dulang, 1 dulang boleh boleh kongsi 4-5 orang ) ianya lebih berkat....

ni la contoh nasi ambeng.... yummy!!!



teringat zaman sekolah dulu, majlis sambutan Maulidurrasul mesti mkn secara ambeng...senang membasuh, dan mengurangkan pembaziran jugak...kenapa x nak amalkan terus...

Ok...ape melalutla saya...

Penceramahnya org jawa jadi ceramahnya ade terselit bahasa jawa juga...itu yg buat org kg pun suka...duduk statik kat kerusi sampai habis ceramah...dah habis pun rase x puas..termasuk saya...niat diawal tadi kalau ceramah memboringkan saya nak "cabut" ditambah anak saya Irfan asyik nak buang air saje...tapi alhamdulillah Allah telah memberikan penceramah yg bagus malam itu dan saya dapat menghadiri majlis ilmu hingga ke akhir...

Isi ceramah ( terus kan ajela pada isi ceramah kan senang org nak baca...panjang sangat intro buat apela )ok ok..baiklah

Penceramah menyampaikan ceramah secara santai diselitkan unsur jenaka hingga x kering gusi dibuatnya...

Isi ceramah ialah supaya kita mengamalkan Sunnah Nabi....

  • Sebelum makan cicah jari dengan garam ( first time dengar..cam x caye...astagfirullahalazim ) sekejap je x percaya tu...cari info kat tenet memang betul ade sunnah tu kene ikutla sekarang.
Hikmahnya :- garam adalah penawar kepada keracunan, garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk2 halus yg ingin mengganggu manusia sejagat.

  • Menguyah makanan hingga 40X kunyah supaya betul2 lumat supaya sistem penghadaman kita senang nak buat kerje..

  • Sebelum tidur hendaklah mengambil wudhuk ... Kalau ditakdirkan kita mati malam tu kita dapat mati syahid ( kalau x percaya cubalah - penceramah tu cakap gitu...berani ke kita nak mati...dia kenekan kita balik )


Penceramah juga ada menyarankan agar kita mengamalkan beberapa amalan mulia seperti di bawah :

Berselawat sekurang-kurangnya 100X ( lebih boleh, kurang jangan )
Beristighfar
Baca Bismillahirahmanirahim
Berselawat ke atas Nabi

emmm...rase-rasenya tu jela yg penceramah tu pesan...ade lagi kot tp lupe..tula x bawak buku note....

Slamat beramal...

Tuesday, 20 April 2010

MATI



Orang yang beriman adalah, dia yang mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup.

Kita....
jangan takut mati,
jangan mencari mati,
jangan lupakan mati,
tapi rindukan mati.

Karena, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT.
Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya,

maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.

Monday, 12 April 2010

Dugaan oh Dugaan

Ntah nape sejak dua menjak ni aku slalu ter...buat sesuatu yg diluar akal fikiran aku yg waras....masa buat tindakan tu memang aku x waras....syaiiii menguasai diri....
hemmmm....aku ni x tahan dugaan yg Allah berikan ker?....

Hari ini, tika dan saat ini...aku masih lagi sedih, kecewa, blank...walaupun peristiwa tu dah dekat seminggu berlalu....

ceritanya begini...bukan mahu membuka pekung (pekung tu ape?) di dada tp itula kejadian yg membuatkan aku malu pd diriku sendiri...

minggu lepas aku memang bz dengan job baru nak masuk...( ade kerje pening, x de kerje pun pening - itulah ragam manusia bernama aku ). tanpa aku duga dan ketahui puncanya aku begitu stress dengan tekanan dari boss aku tu...namanya boss bile dia buat salah x nak mengaku n suruh staff setelkan peroblem yg dia buat...masa tu aku masih boleh redha lagi....tp bile semua benda aku kene setel, kene pikir...aper guna dia sebagai boss...kang kalo aku buat keputusan sendiri kang kata memandai lak...x pening ker????

so aku igt lagi hari tu hari Rabu ( sama dengan hari birhtday aku lak tu ) aku memang tgh stress habis dengan supplier yg x reti bahasa...boss pulak buat perangai 'bodo2 alam'. aku telah menghentak meja kerja ku dengan sekuat hati...x terasa sakit sgtla...rase puas hati jer...tp lepas tu sakit gakla...sikit jer jugak.

Aku dengan on the sport decide nak resign...biasala tuh...kalo nak diikutkan selama genap setahun (setakat hari ni)aku kerja aku relex jer...kene tocha pun aku slamber jer...buat ape nak takut pada boss kan dia manusia maaa. tp itulah...yg buat aku tambah sakit hati dan sedey tu, dalam aku tgh bingung tu pun, boss aku pun masih nak suruh aku photostat lagi...x sedey ke...x memahami langsung..pastuh siap tengking aku lg....sedey hati sowang wanita yg bernama aku....

Bile keputusan nak resign aku panjangkan kepengetahuan suamiku...jawapan dia gini

" janganlah berenti...x nak tolong abg ker.."

langsung x tye kenapa aku nak berenti ker aper...lelaki memang cam gitu kot...x sensitif...x memahami...huhuhuhuhu

sedey lagi...

Lepas kejadian hempas meja tu aku bagi resign letter ( notis sebulan ). kul 12 tgh hari aku dah cabut...

Tp aku masih sempat bg sms kat boss aku. lebih kurang gini bunyinye

" en ... sy minta maaf. hari ni sy nak cuti boleh x "

tp dia x balas....ego la tu...x ke mana la ego ko tu

Aku balik..ambil anak aku balik sekolah tadika...kat umah, opismate pujukla jgn berenti....then dah ptg sikit bos ade bagi sms kepada opismate yg diforwardkan kepada aku yg berbunyi

" bagi tau ros, sy bg cuti sampai sabtu, srh dia setelkan masalah dia "

ceeeeeehhhhh...aku plak ade masalah, masalahnya masalah aku dgn boss tau x....

Setelah dapat cuti beberapa hari aku aku ambil keputusan meneruskan pekerjaanku di sini ( kalo x dah tentu aku x dapat update blog ni )

Dah penat menaip ni.stop.titik.noktah.the end.

notaibujari : bile teringat memang sedey habis...

Wednesday, 31 March 2010

Bile Boss Join FB

Wah boss aku mintak aku ajar dia signup fb lak...very de dangeres U....nak x nak terpaksa ajar....matila aku camnie...adoiyai...

Lunch hour hari ni aku x balik umah sebab dia konon cam urgent je suruh siapkan dokumen task cpm... ntahla...dah tu bile aku x balik tu tye lagi kenape x balik... pastu tunjuk muke kesian mintak aku ajar bukakkan akaun fb...

Exceli bos aku ni x de basic IT...sedangkan komputer pun lagi x de blajar... at least dia nak belajar kan...aku tau dia pening....bile aku alih bahasakan, aku pulak yg pening! bahasa IT bile dialihbahasakan kan jadik macam bahasa indon pun ade....hahaha....

Tapi oleh kerana bos aku ni x kisah staff dia sibuk dok melayari enternet.."janji kerje setel"...so aku dengan sikit perasaan riak...astagfirullah...x de la... aku pun ajarla...dia pun nak jugak bersosial kan....

anyway thank a lot boss!

sekalang saya nak buat keje ni...nak jadik staff yang baik jugak...

Tuesday, 30 March 2010

Khusyuk Dalam Solat

Sebenarnya khusyuk dalam Solat adalah sangat-sangat dituntut seperti Firman Allah s.w.t:-


yang bermaksud “Telah berjayalah orang-orang yang beriman, iaitu orang-orang yang khusyuk dalam sembahyangnya”[Surah Al-Mukminun : ayat 1-2]. Firman-Nya lagi:-


"Peliharalah segala sembahyangmu dan peliharalah sembahyang utama (Asar, Subuh) dan berdirilah untuk Allah (melalui solatmu) dengan khusyuk" [Surah Al-Baqarah : ayat 238] dan ketahuilah, solat adalah ibadah utama yang akan dihisab terlebih dahulu di akhirat oleh Allah SWT, berbanding dengan amalan-amalan yang lain. Sekiranya solat seseorang itu dalam keadaan sempurna, maka barulah dihitung pula amalan yang lain. Firman Allah lagi:-


yang bermaksud : "Maka kecelakaanlah bagi orang-orang solat, (iaitu) orang-orang yang lalai dari solatnya." [Surah Al-Ma'un : ayat 4-5]

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud "Berapa banyak orang yang mendirikan solat, tetapi yang di perolehi hanya penat dan letih, kerana mereka itu lalai dalam sembahyangnya."

Nabi s.a.w bersabda lagi yang bermaksud : "Tidak ada habuan bagi seseorang hamba dalam sembahyangnya kecuali sekadar mana yang ia ingat."

Rasulullah s.a.w. bersabda lagi "Aku selalu mengingati mati dalam sembahyang". serta "Apabila kamu sembahyang anggaplah sembahyang ini sembahyang perpisahan".


Yang dikatakan khusyuk itu ialah hati sentiasa hidup, untuk mengekalkan sembahyang yang khusyuk, amalan berikut adalah sebahagian cara untuk mendapatkan solat yg khusyuk bagi setiap orang Islam yang mengerjakan solat:-

1. Menjaga makanan, minuman, pakaian, tempat tinggal dan lain-lain supaya datang dari punca yang halal tanpa syubhah.

2. Agar pemikiran tidak liar, sebelum solat lintaskan kematian seakan-akan amat hampir dengan kita serta solat tersebut merupakan sholat terakhir dan perlulah dijadikan yang terbaik.

3. Mendirikan sembahyang di awal waktu atau pertengahan waktu supaya tidak gopoh apakala masa hampir luput.

4. Membaca dengan baik (Khusnul Qori'ah), berusaha untuk memahami, mengerti bacaan dalam solat termasuk ayat Al-Quran yang dibacakan itu terutama sekali Al Fatihah, gerakan dan maknanya (Tafakhum). Ini kerana bacaan-bacaan dalam solat mengandungi banyak makna yang halus yang patut dimengertikan oleh orang yang melaksanakannya.

Terutamanya al-fatihah dan semasa duduk antara dua sujud...

5. Rukun-rukun solat dilakukan secara tertib. Berusaha konsentrasi (Khudunul Kolbih), menyedari bahawa Allah memperhatikan sembahyang itu.

6. Rasa Malu (Haya') perasaan malu terhadap Allah s.w.t., rasa takut (Khauf) kepada kekuasaan Allah.

7. Berharap serta yakin (Optimis) Allah menerima solat dan amal kita.

8. Hati diajak hadir/ikut, kehadiran hati dalam solat iaitu mengosongkan hati dari segala urusan yang boleh mengganggu dan yang tidak berkaitan dengan solat.

9. Membesarkan Allah dalam solat, merasakan kehebatan Allah dalam solat.

10. Azan dan iqamat terlebih dahulu walaupun mendirikan sembahyang bersendirian ataupun sekurang-kurangnya iqamat sahaja.


Imam Al-Ghazali menyatakan bahawa orang yang tidak khusyuk solatnya adalah dikira sia-sia belaka, kerana tujuan solat itu selain untuk mengingati Allah SWT, ia juga berfungsi sebagai alat pencegah dari perbuatan keji dan mungkar.

Sayidina Ali k.w. boleh khusyuk dalam sembahyangnya hingga waktu orang mencabut panah di betisnya, dia tidak terasa apa-apa. Sayidina Umar Al Khattab pernah berkata, "Khusyuk itu bukan tundukkan kepala, tapi khusyuk itu dalam hati."

Kesimpulannya orang-orang yang takut kepada penciptanya dan menyedari ia hanyalah hamba akan patuh apasaja yang diperintahkan dan disampaikan oleh rasul serta akan khusyuk mendapat nikmat solat seperti firman Allah yang bermaksud:


"Jadikanlah Sabar dan Solat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyuk. (Yakni) orang-orang yang meyakini, bahawa mereka akan menemui Tuhannya dan bahawa mereka akan kembali kepadaNya" [Surah Al-Baqarah : ayat 45-46].


Semasa mengambil wudhu' kita digalakkan untuk berdoa untuk Khusyuk
" Ya Allah Khusyukkanlah solatku, aku ingin khuysuk! ", semasa membasuh aggota wudhu' berdoalah dalam hati " ampunkanlah mataku YaAllah, AMpunkankan tanganku, ampunkalah kakiku "begitulah semasa membasuh muka, tangan dan kaki dan berdoa selepas selesai wudhu'

Semasa tidak solat juga selalulah berzikir nama-nama Allah dengan bersungguh-sungguh.

InsyaAllah...Amin....

Hikmah Solat

Aku bersolat 5 waktu sehari semalam, tapi kekadang aku rase diriku, sikapku, tindak-tandukku tidak seperti yg sepatutnya...aku masih lagi mengumpat, mengeluh, buruk sangka, x bersyukur,hasad dengki pada org lain, marah-marah pada org disekelilingku yg x kusenangi sikapnye....huh... kenapa....alangkah ruginye selama ini aku bersolat tp Allah tidak terima...macammane Ya Allah!?

1. Solat memberi kesan membersih atau mensucikan diri dan mengawal dari terjerumus ke dalam lembah kehinaan dan maksiat atau keburukan serta menjauhkan manusia dari naluri-naluri yang tidak sihat. Firman Allah swt:

"Dan diriklanlah solat, sesungguhnya solat itu mencegah dari perbuatan keji dan mungkar"
- (Surah Al-Ankabut: 43)


2. Melalui solat kita akan jauh dari sifat resah gelisah dan sentiasa dalam keadaan tenang dengan mendekatkan diri kepada Allah setiap detik dan ketika. Firman Allah:

" Seungguhnya manusia itu dijadikan bertabiat resah gelisah, apabla ia ditimpa kesusahan, ia sangat resah gelisah dan apabila ia beroleh kesenangan, ia sangat bakhil kedekut; kecuali orang-orang yang mengerjakan solat".
- ( Surah Al-Ma'rij: 19-23)

3. Hakikat solat ialah pembuktian kesempurnaan melakukan hak-hak pengabdian kepada Allah swt, sebaliknya meninggalkan solat adalah tanda orang yang tenggelam dalam hawa nafsu yang kufur kepada Allah swt. Firman Allah:

" Kemudian mereka digantikan oleh keturunan-keturunan yang mencuaikan solat serta menurut hawa nafsu (dengan melakukan maksiat) maka mereka menghadapi azab (dalam Neraka)
- ( Surah Maryam: 59)


4. Solat dapat menjauhkan dari berlaku kesusahan dan kegelisahan dan memohon bantuan Allah swt. Maksud hadis, " Allah menjadikan ketenangan mataku di dalam solat '.
Dan Firman allah swt:

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat"
-(Surah Al-Baqarah: 153)

Seseungguhnye aku perlu lebih khusyuk dalam setia solatku...

Sunday, 28 March 2010

Rintihan Seorang Ibu

Aku masih lagi aktif membaca blog org yg berkaitan dengan Keimanan Kepada Tuhan YG SATU...

Sejak akhir-akhir ini jiwaku rasa x tenteram...solatku pun x khuysuk...aku pening, aku takut bile fikir kan 'aku solat tp x khuysuk'....

YA ALLAH...Ampunila dosa-dosaku YA ALLAH...aku terlalu byk berbuat kejahatan di dunia ini YA ALLAH...

Aku selalu mengeluh dengan perangai anak2ku...aku x sabar...aku tinggikan suaraku pada anak2ku..padahal aku sayangkan mereka...tp aku x sabar...aku berdosa pada anak2ku YAALLAH...aku x amanah dalam mengasuh anak2ku...aku tahu anak2 ku adalah amanahMu...untukku jaga dengan penuh kasih sayang dan didik mereka supaya menjadi anak soleh kelak..supaya nanti mereka jadi insan beriman dan bertaqwa kepada MU...tp aku selalu gagal...Ya Allah..Ampunkan aku

Bila waktu malam saat anak2ku tidor aku peluk dan cium mereka aku mengaku sgt menyayangi mereka tp bile siang hari...saat mereka bergaduh, berbuat nakal aku merungut...aku marah mereka...sedangkan mereka adalah anak kecil yg tidak tahu ape-ape...mengapa aku x boleh berfikir semasa aku kecil aku juge tentu begitu....

Ya Allah berikanlah aku kekuatan dan kesabaran dalam aku mengasuh dan mendidik anak2 Ya Allah...jadikanlah aku seorang ibu yg pengasih, penyayang dan penyabar Ya Allah...

YA ALLAH ampunilah dosaku kerana aku selalu lupa untuk bersyukur kepadaMU...sedangkan Engkau telah banyak mengurniakan nikmat kpdku...Aku gagal lagi unutk bangun waktu malam...untuk bertemuMU dalam solat 2 rekaat itu YA ALLAh...AKU zalim pada diriku sendiri YA ALLAH...

YA ALLAH aku memohon...aku merayu padaMU...berikanlah aku kekuatan untukku agar aku dapat melakukan amal ibadat kepadaMU...kurniakan TAUFIK DAN HIDAYAH kepadaku agar aku dapat terus beramal dan takut kepadaMu...seseungguhnya aku insan yg amat lemah...x berdaya....
Amin...Ya Rabbalalamin...