My Sweet Memory

Daisypath Anniversary tickers

Monday, 25 October 2010

Chek up k.k lagi

Hari ni ikut buku merah k.k, saya dah masuk 32 weeks, Alhamdulillah… tadi chek Hb naik mendadak 13.1… apetaknya lepas jumpe PZM (Pegawai Zat Makanan) minggu lepas, saya berazam nak makan ubat hematinik yang yg k.k bagi, yang sememangnya saya x suke makan selama ni. PZM suh makan ubat yg coklat tuh bersama vitamin c, 2 kali sehari (pagi n malam)… tekak memang rase loya semacam je, kepala pun akan bengong la sekejap… tapi nak wat camne tahan jela… asyik kene marah ngan asben je..nape x makan ubat??... malas nak bertekak dgn asben n x nak dia risau… saya la kene berkorban tekak…hehehee.

Appoinment seterusnya :

9/11/10 – jumpe staff nurse

22/11/10 – jumpe PZM lagi ( tapi macam x nak pegi boleh x ?)

29/11/10_jumpe doctor lagi (masa ni dah 37 minggu) lepas ni dah kene every week g k.k tu

Kalo ikut pengalaman bersalinkan Irfan dulu 36minggu lebih saya dah bersalin…tapi pengalaman bersalinkan kakak lewat seminggu…huhuhu… kali ni x tau macam mane..mintak2la semuanya selamat… Doa + tawakal ajela sekarang…

Sunday, 24 October 2010

Buat Bantal Baby Part II

Alhamdulillah… hari ni saya telah berjaya menyiapkan sarung bantal n sarung tilam untuk baby saya… tapi saya masih berkira-kira sama ada nak beli tilam lagi atau tidak… susahnya nak buat keputusan… bile survey kat alam maya ni…memang banyak yg menarik hati, tapi takut gak bile beli kang x seperti yg diuar-uarkan…entahla… selalu org kata nak beli sesuatu kene ikut kemampuan, ikut bajet kite…ukur baju di badan sendiri… yelah… banyak lagi barang baby lum beli, kain batik saya pun lum cukup beli… tak lama lepas ade baby nanti, sekolah nak bukak lak… kene standby money gak.. tahun depan kakak n abang baby, 2-2 sekolah tadika dah… fening kepala saya… piker-pikir…lalalala…

Monday, 18 October 2010

Bedung Bayi

Setelah dekat 1 bulan menjelajah blog, forum dan sbgnya... akhirnya saya telah terpedaya dengan ke-cute-tan bedung ini...


dan ini





dalam masa 2 hari je saya terus tersms penjual menanyakan ttg bedung ini, si penjual pulak baleh reply sms dengan mengatakan tinggal stok last...cepat2 saya minta simpankan untuk baby saya...kih-kih... saya telah bank in kan hari Sabtu pagi, tp baru dpt dipos hari Ahad petang, sbb penjual tu kata dia nak balik kg hari Sabtu tu... hari ni Isnin... saya dah cek kat poslaju tracking, pun record masih not found.... gundah gulana dibuatnya saya...

Sabar-sabar esok lusa sampailah tuh...

Sunday, 17 October 2010

Buat Bantal Baby Pulak

Hari ni, hari Ahad...selain basuh baju sejak yg pakai hari Khamis punya... saya prewash CD yg baru sampai hari Jumaat tuh... lupe nak snap masa kat jemuran... sangat cute... CD ni kene prewash sebanyak at leat 3 X kali sebelum dipakai pada baby kite tau... untuk daya penyerapan yg tinggi...hehehe... so saya ingat saya nak prewash every weekend sampai bersalin... tgk daya kerajinan jugakk hehehe lagi...
So, Lepas g pasar lambak kat Semerah...beli sayur-sayuran sikit...balik...masak...hari ni masak tomyam simple je... sbb asben dah singgah warung kejap makan nasi beriani lauk ayam masak kurma sedap plak tu...sampai licin 1 pinggan kongsi 4 org...jimat gile...bukan ape..kat pasar tadi ank2 saya dah borong naget siap goreng...beli jagung rebus lagi...saya lak dah makan popia daging 3-4-5 keping ade kot masa kat umah tadi...perot masih kenyang lagi...tu yg eksyen x nak makan... bile rase nasi beriani tu sedaplak...anak2 pun suke...ayam dia walaupun isi tapi lembut gitu...huh...susah nak ckp macam ne...

Saya dah melalut pulak dah....

Macam ni...lepas masak tomyam tu badan rase letih,,,terus tidor sampai kul 2...yg hairannya 2 org anak saya langsung tidak boleh tido...x reti penat langsung...ketawa main ketawa gaduh...gitu jela.... tapi dah asyik kene suh tido oleh ayahandanya..akhirnya...terlelap juga.... itu pun nak itula..inilah...sabar aje

Oleh itu...lepas solat zuhur saya pun mulakanla proses membuat bantal baby itu... isi bantal adalah dari bantal kakak dan abang baby yg sarung dia dah berpeta2 tu... dah dari minggu lepas dah keluarkan isi bantal tu...dah jemur... bolehla setakat nak buat bantal peluk tapi bukan yg bulat...yg panjang leper kire ukuran 6" X 17" dapat buat 2 biji .... bantal kepala dapat 3 biji...

Bantal dah ok...tapi saya ingat nak beli lagi yg baru...yela untuk kepala kan... kalo bole nak cari yg kekabu punyelah.... tapi mahalla kan...kekabu susah nak cari sekarang...

Saya pun tengah berkire-kire sama ada nak beli tilam bayi atau x ni... tilam kakak ngan abg baby ade lagi...tapi satu kakak punya macam dah keras je... yg abg punye lak...nipis sgt... kalo ikutkan ayah baby... x payah beli.... huhuhu...camane ni...

Saya sangat suke tgk tilam ini...suke sangat.... cube tgk UOL suke mcm saya suke x...



...................

..............................

......................................

..............................................

......................................................

................................................................
........................................
...........................
......................
.............
.......
....
...
.






cantik kan...
saya igt nak modify je tilam yg abg baby punye supaya jadi seperti ini....
mampukah..
sempatkah..
pandaikah...
jadikah...
kah-kah-kah

Friday, 15 October 2010

CD OH CD


Akhirnya setelah lame study, cari maklumat, kumpul ilmu, baca blog ibu2 dan buat comparison price maka dengan ini saya mengistiharkan bahawa saya telah membeli 6 keping CD yg kesemuanya snap button. Saya beli 4 pcs jenama sunny baby minky, 1 coolababy & 1 babyland printed tiger. Saya beli kat sini http://adamlittleshop.blogspot.com/.


Sebab saya nak bercd adalah:-


  1. nak jaga alam ini... bayangkanlah kalo pakai disposable diapers tu beratus2 tahun nak lupus... x dpt bayangkanlah rupe bumi malaysia 20-30 tahun lagi...ish-ish

  2. mestilah kerana nak jaga poket saya dan asben saya, dulu dah rabak masa anak 1st n 2nd, sbb dok beli drypers je tiap bulan sampai 2 pek yg besar tu..anak saya jenis besar...umur baru setahun dah pakai saiz m dah...x lame lepas 2 tukar size L sampai umur 3 tahun... beribu-beribu RM jugala saya kire...tapi dengan memakai CD mula-mula je rabak... bukan tiap-tiap bulan...

  3. sbb lain untuk kurangkan rash kat punggongla n untuk kesejahteraan baby saya la kire

InsyaAllah lepas bersalin akan tambah koleksila...x cukup rasenya 6 pcs tukan, kalo dah siang je kene pakai 6pcs... saya rase kene sekurang-kurangnya 12pcs kot...lagipun CD ni cepat kering...saya telah pun prewash sekali, kain dia lembut selembut sutera gitu. ( Tapikan yg saya pelik setiap kali saya survey barang-barang baby ni... baby yg tgh dok dalam perot ni suka sangat menyakat mama dia dengan menendang, buat u turn dan mcm2 aksi yg mama dia x dpt bayangkan...hehehe) baby sukela tuh...

sekian utk entry kali ni...bye...mata dah pedih ngadap monitor nih....





Monday, 4 October 2010

HandphoneKu kene curik

Pada hari Sabtu 2/10/10 yg lepas, adik pempuan bongsu saya bersanding...x sangka lak dia dah bersuami..yela dia tu brutal semacam je...sememangnya ajal, maut, jodoh, pertemuan Allah jua yg menentukan...
Biasalakan time majlis mcm tu semua bende huru hara...sampai dah jam 12 tghari saya masih belum tukar baju ( belum mandi ) saya kene siapkan hidangan makan damai, sbb pengantin akan sampai kul 12.30pm...sampaikan mak mertua saya dah datang masa tu...baru saya siap2 sampai lupe akan handphone letak kat mane...boleh gitu, cuai sungguh saya.
Selepas bersiap saya terus melulu keluar melayan mak mertua dan beberapa org saudara lain sampaila pengantin lelaki datang, saya dok khusyuk tengok org bersilat, kompang dan sebagainya, barulah saya masuk ke dalam rumah, masa tula baru saya teringat bahawa saya hanya meletakkan handphone saya tu di atas almari sahaja dan memang dah x de dah, saya try gak cek kot2 jatuh ke apa...tapi hampa belaka... bila saya terserempak ngan kakak saya, dia berbisik pada saya handphone dia pun hilang... so memang sahla hilang...ape yg herannya handphone kami tu buruk, murah ntah bole jual ntah x...tapi wet kredit ade banyak gak...kakak lak pakai line lak tu...perghhh...kalo budak tu bergayut x ingat dunia, bengkokla kakak saya...
So hari Ahad petang OTW balik umah tu asben saya telah membelikan saya handphone 2nd hand tp ade warranty sebulan. Saya punyela suka x terkata, no tipon dapat balik tapi kene bayar rm10. Tapi no tipon kawan2 lame saya memang x leh dapat balik...huhuhuhu...harapkan diaorgla mengontact saya lepas nih.
Saya memang geram dengan sipencuri tapi x nak buat camne diri sendiri yg cuai...lagi pun dah dpt yg baru ni...hilang segala amarah...

Lainkali jangan cuai lagi... sofar hanya saya dan kakak saya saja yg kehilangan...ape maknanya tu...tepuk dada tanya selera...hehehe