My Sweet Memory

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 30 September 2010

Projek Rumah PBR RISDA

Sejak 2 menjak ni… saya sibuk sikit dengan projek membina rumah PBR ( rumah bantuan rakyat) tajaan RISDA… dah lame x de kerja membuatkan saya ‘agak’ lembab sikit nak uruskan projek ni, ditambah dengan tenaga penyelia di tapak projek adalah pekerja baru fresh graduation dalam bidang yg x de kene mengena dalam bidang kontraktor /pembinaan. Bos pulak tgh kering…payment bagi kerja-kerja pengubahsuain projek rakan muda masih x masuk2 lagi…sedangkan kos dah byk keluar…. Tapi ni bukan projek dari kem. Belia n sukan, Tapi syarikat kami adalah subcon kepada kontraktor yg telah dilantik oleh kem. Belia n Sukan (boleh paham x cerita saya setakat ni)

Biasala kalau buat kerja saat-saat kering n genting ni, memang x de mood jer. Boss badmood…staff jadi mangsa… kesian kat saya kan…huhuhuhu… xpe…adatla kalo diri hanya menjadi seorng staff/ pekerja/ kerani cabuk cam saya… ape yang paling penting! gaji saya kene bayar tiap-tiap bulan sbb saya dah buat kerje yg sepatutnya dan sepadan dengan kadar gaji saya yg x seberapa itu… Alhamdulillah… walaupun ciput je, tapi saya masih mampu hantar anak saya ke sekolah…. (tadika aje baru). Hehe…

Okla...Berbalik pada tajuk di atas... akhirnya setelah mengharungi pelbagai rintangan dan masalah siap jugak rumah tu... kat bawah ni saya tunjuk gambarnya ye... saya dah kire P & L projek tu.... sgt mengecewakan... profit sgt sikit... kalo dah wet transport je lebih 1k bayangkanlah.... nak nangis...huhuhu


Pandangan dari depan... pintu tu lum siap repair lagi tu...

yg ni pandangan indah sudut dapor...

Dah cukupla layan gambar... dahlah pc lembab nak upload pic... malasla nak tunggu lama2... jgn marah....

Monday, 27 September 2010

Scan Baby Lagi

Hari ni hari Isnin bersamaan 27 September 2010, hari ni saya ade temujanji ngan doktor kat k.k (klinik kesihatan). Pengalaman pegnen anak 1st n 2nd kat k.k x de wat scan...tapi skrang ni dah ade dah...seronokla cume kite rase segan nak tanye doktor lebih2, terutama bab gender, tapi kalo bab kesihatan baby ke, uri kat mane ke dan lain2 g yg berkaitan perkembangan baby memang saya tanye je. Lainla kalo kat private kan, kite bayo, scan pun lame, puas tengok baby sekejap ngiring, sekejap tiarap dan macam2 gaya lagi, nak tanya ape boleh kan. Skarang ni dah ade scan 3d ngan 4d la plak, x pela once saya dah tau baby saya ok, syukur Alhamdulillah, cume HB saya lak 10.5 kene naikkan jadi 11. Tula masalah saya pegnen kali ni x leh makan ubat hematinik tu, susu pun malas nak buat, tapi saya suka makan sayuran berdaun hijau dan kurma dan buah-buahan jugak, kire okla tu kot.
Scan kat k.k ni x de printkan gambar...tapi doktor ade tulis maklumat seperti berikut... jom tengok...kih-kih-kih...
Tarikh scan : 27/9/10
Jangkamasa kandungan : 27w +
Presentasi : ceph. single ( kepala baby dah kat bawah )
Uri :Ant u/s ( x paham ape dr tulis ni...cume dia kate uri dah kat atas...ok )
B.P.D : 73.9mm = 28wk 4day (ukur lilit kepala)
F.L : 57.7mm = 30wk 1day (panjang tulang belakang)
E.F.B.W = 1407gram ( berat baby )
Denyutan jantung Janin :FHR + ( aktif n normal )
Saya rase baby saya ni akan dilahirkan sama berat seperti kakaknya yg seberat 3.7kg atau abangnya yg seberat 3.8kg... walaupun org2 sekeliling sering mengatakan perut saya x nampak sangat... Semoga Allah permudahkan...Amin...
Pada saya yg lebih penting adalah baby sihat, cukup sifat...dan segalanya saya serahkan kepada Allah, saya hanya mampu berusaha yg terbaik, tawakal dan berdoa selalu... betul x kawan2..

Tuesday, 21 September 2010

Barang Baby Yg Kene Beli

Ekceli...barang2 baby seperti baju serta peralatan lain masih ade lagi yg boleh digunakan...saya dah mulakan proses pemilihan pada waktu malam di saat putra-putri saya sedang beradu...kalo tidak maka mereka akan turut sama 'membantu' saya, tapi x siap2la saya pilih karang...dah pilih dah...so plan ari Sabtu nak rendam n Ahad ni nak basuh, harap semua berjalan lancar... Tapi kene gak beli baju baru kot, baby baru kan... Nana n Irfan dah asyik tanye bile nak beli baju baby, kasut baby, mainan baby...dan mcm-mcm lg yg berkaitan dengan baby... nampak dah x sabar dorang tu nak punye adek sendiri...

Antara barang baby yg kene beli ialah :
  1. Tool box (yg tranparent n bertutup tu bg menggantikan bakul plastik..ala yg buat letak baju baby tu)
  2. Baju long sleeve - 3 psg je dulu
  3. Mitten & booties - 3 psg gak
  4. Hat
  5. Small towel
  6. Bath towel
  7. Bedung bercorak ( kiut2 skrng, anak dulu pakai putih je)
  8. Disposable diapers
  9. Modern cloth diapers
  10. Tilam/toto

Setakat ni tujela barang kene standby b4 baby deliver, so saya plan bulan ni nak dapatkan Toyogo box, mudah untuk menyimpan nanti. Bulan 10 / 11 baru g beli barang lain seperti di atas...ikut kemampuan badan gakla.

Monday, 20 September 2010

Minggu ke 28

Lame betul saya x mengupdate blog yg dulunya teringin nak ade..bile dah ade buat x tau aje...gitula manusia...bile x ade nak ade...bile dah ade...buat x tau aje...

Minggu ni saya dah masuk 28 minggu pegnen...perut dah rase penuh sgt...Alhamdulillah baby sangat aktif...setiap ketika saya dapat rasa pergerakkannya...menendang, main kickboxing, sedu, berpusing2 dan sebgainya hingga adekalanya saya berasa geli geleman... memang indah saat itu...boleh jugak dikatakan saat paling indah dalam kehidupan seorang wanita....Syukur kepada Allah kerana memberi nikmat ini...Alhamdulillah...

Syawal masih bersisa...nak tau malam 1st raye tu saya masih lagi menjahit baju raya...memang pecah rekod...dulu pernah ketawakan kakak ipar sbb masih menjahit pada mlm raya...tahun ini telah terkena batang hidung sendiri...ini saya anak baru nak masuk 3, tapi terasa terlalu kesuntukan masa...itu pun anak baru seorang baru tadika..x dapat saya bayangkan bile anak dah masuk sekolah rendah nanti...kene bangun awal sudah semestinya...dengan adiknya yg masih kecil...dengan nak pergi kerja lagi...mampu ke saya buat semua tu...wallahualam...semoga Allah permudahkan nanti...

Di ofis lak skarang ni tgh byk kerja, opismate cuti kahwin selama seminggu...jadi agak sibukla..tp syukur masih boleh handle semua kerja-kerja...kalo x masakan saya boleh update blog ni kan... terpaksa curi masa untuk diri sendiri setelah kerja-kerja diselesaikan...selagi kerje x setel memang hati x kan tenang...biasanya waktu pagi, waktu masih fresh...saya akan cube setelkan semua kerja...then lepas rehat karang...waktu mengantuk, waktu letih saya gunakan untuk mencari maklumat tentang pegnency...

Antara yg saya survey ialah :
  1. cloth diaper / lampinkain moden
  2. toto baby / tilam
  3. set lepas bersalin
  4. bedung bercorak

tu jela kot.

nak tulis ape lagi...

dah x de kot...

babai