My Sweet Memory

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 18 June 2010

Scan Baby 14 Minggu

Salam semua. Hari ni saya baru ade sedikit masa lapang, mood menaip, idea membebel dan sbgnya.
Okla, sepanjang saya x muncul dengan n3 baru ni keadaan saya memang agak huruhara... hormon tengah bercelaru...org perempuan ni memang selalu bertukar-tukar hormonnya...

Sekarang ni saya dah memasuki minggu ke-14 usia kehamilan, itu kalo ikut tarikh sebenar LMP saya n memang sama dengan doktor yg scan saya. Tapi saya sengaja lewatkan tarikh LMP saya lewat 5 hari... Ikut petua kak ngah saya lagi lewatkan seminggu ke 2 minggu...takutlah saya... ape pendapat kengkawan?

Scan kali ni adalah scan kali-3. Scan yg first dulu sbb berlaku bleeding masa minggu ke-7 (kalo x silap)masa tu scan dah nampak heartbeat baby, tp doktor itu bilang baby terlalu kecil (doktor x berapa tauliah) boleh dia suruh balik tanpa beri saya ubat n suwoh saya datang scan lagi 2 minggu lagi n buat D&C kalo x de growth. waaaaa... nak menangis saya masa tuh... x nak pisang berbuah 2 kali.

Scan ke-2 masa umur baby 10 minggu, saya pergi jumpe doktor lain..masa ni masih ade keluar brownish... kenela tau keadaan baby juga... risau je hati saya... masa tu dah nampak bentuk baby tapi doktor masih panggil dia 'fetus', dia dan bergerak2..panjang fetus masatu dalam 2cm lebih je..tapi masa ni rahim saya x kuat disebabkan hormon yg belum betul disebabkan keguguran masa bulan 2 hari tu. Jadi saya dinasihatkan banyak berehat, jangan lasak2, n makan ubat kuatkan rahim. X lupa saya berdoa...

Scan ke-3 ni pulak baby dah 14 minggu, panjang dia 9cm, tapi bayangkanla even baru 9cm tapi dah sempurna kepala,tangan,kaki,baby saya sangat aktif, masa mula2 scan nampak dia mcm melambaikan tangan, dia menelentang, jari pun dah terbentuk, kaki bersilang, tak lama lepas tu doktor bagi tau uri saya rendah maksudnya uri tu dekat bawah kantung baby n menutupi pintu rahim, ini adalah normal sbb saya baru menjalani D&C tempohari, tapi insyaallah ia kan naik ke atas bila baby dah semakin membesar. Kandungan saya masih lemah lagi, so kena teruskan ambil ubat dan berhati2.

Semasa doktor nak ambik gambar untuk diprint, baby saya dah meniarap lak...saya pun dah letih menaip ni, kite layan dulu gambar scan baby saya...jeng-jeng....



Ha... nila gambar my baby, baby yang aktif n baik, masa ni dia tengah dok meniarap pandangan sisi, nampak x head dia, body dia n kaki dia. Subhanallah!!!

Saya amat berharap baby sentiasa dilindungai Allah dan dipanjangkan umur. Amin... Apepun ketentuan Allah saya terima dengan redha. InsyaAllah. Kawan-kawan pun doakanla saya ea. Tima kasih.

Preggy kali ni memang banyak dugaan dan masalahnye, mungkin disebabkan umur saya makin banyak. Namun saya bersyukur sebab saya telah berjaya mengandungkan sepasang anak terdahulu tanpa sebarang masalah teruk, cuma kesakitan semasa melahirkan sahajala yang terpaksa saya tanggung... tapi itu adalah lumrah untuk menjadi seorang ibu.

Wassalam...

Thursday, 10 June 2010

Sesaje Saje

Hari nie mata saya begitu mengantuk…x boleh tahan betul…jam menunjukkan pukul 11.30 saya dah terlepek atas meja bersama bantal busuk saya…boss x de..bolehla lelapkan mata…syoknya… saya terjaga kira-kira pukul 12.00 tgh hari… tengkuk dan lengan terasa lenguh-lenguh gitu… tapi mata saya masih memberi isyarat bahawa saya masih mengantuk lagi… saya bangun menuju ke bilik kecil… ambil wudhuk… bagi segar biji mata nih… hati saya berkata “kene tunggu lebih kurang 1 jam lagi nak tunggu balik…lamenye…”

1 jam yg ditunggu dah berlalu, bile jam punch card masih menunjukkan jam 13.00 p.m saya terus punch tanpa lengah lagi. Saya ingin segera pulang untuk menjamu selera dan untuk bertemu putra-putri tersayang disamping membuta barang seminit dua…

13.10 p.m saya dah pun memberi salam dan membuka pintu rumah ibu mertuaku yang memang saya tumpangi sejak 3 tahun yang lalu… suasana sunyi sepi… biasanya ade dua orang kanak-kanak yang akan menyambut saya pulang… tapi hari ni takde. X sempat saya meneka, saya dah nampak putra saya sedang nyenyak tido bersama ayahnya di ruang tamu dengan TV masih bersuara… tapi putri saya tidak kelihatan pulak… saya menuju ke bilik peraduan saya…jeng-jeng ituuu diaaa…putri saya kelihatan sedang menuang mainannya yang berupa blok-blok pelbagai jenis, mainanan masak-masak dia dan ntahapahapa lagi ke atas katil… dia hanya tersenyum meleret…sambil menyapa saya “mama!!!!” saya membalas senyuman itu sambil menghulur tangan untuk bersalaman dengannya. Saya pun Tanya pada dia “kakak x tido ke???” “Nana x ngantukla…” Putri saya ni memang amat jarang tido siang… tapi bile malam dia tido awal, itu yang bagusnya. Saya tanye dia lagi “kakak dah makan belum?” “Nana dah makan nasi lemak dengan ayah…” “ohhh…nak makan lagi x? mama nak makan ni” “Nana nak main…” Dia menggelengkan kepala.

Saya tinggalkan Nana dan menuju ke dapur…ape agaknya menu hari ni… Bukak tudung saji masih ade 2 bungkus nasi lemak lagi… saya pun makan nasi lemak sahaja bersama sayur kobis dan telur dadar.
Sedang saya menjamu selera tiba-tiba putra saya sudah bangun… dia kata dia nak ke tandas… tapi saya perasan dia masih memakai baju yang sama sejak malam tadi… saya terus tanyala “ ehhh…Irfan belum mandi lagi ke ni?” x de jawapan … jadi saya terus meminta dia pergi mandi, saya bukakan baju dia… dia mandi sendiri, saya terus menghabiskan sisa nasi lemak dan buatkan putra-putri ku ini susu… selepas itu saya terus ambil wudhuk dan solat zuhur… x sempat tido pun…
Begitula rutin saya hampir setiap kali rehat tengahhari. After lunch hour tu saya x berasa mengantuk lagi sebab saya dapat menulis n3 ini pada hari ini.
Sekian…wassalam.